Idegi implantátummal kezelnék a szerzett vakságot
A beültetett eszköz a szem helyett egy kamerával közvetíthetné a felhasználó agyába a vizuális információt.

Amikor valaki világtalanná válik – vagyis nem így születik – az agyának látókérge általában sértetlen. A gond az, hogy ez a terület egyszersmind használhatatlan is, mivel nem kap információt a szemen keresztül.

Egy különleges orvosi kísérlet keretében azonban egy új eszközzel sikerült hat megvakult ember látását részlegesen visszaállítani. Az Orion nevű találmány a szem megkerülésével egy kamerából közvetíti egyenesen az agyba a képeket.

Az Orion két fő elemből, konkrétan egy agyimplantátumból és egy szemüvegből áll. Az implantátumban 60 elektróda fogadja a szemüvegre erősített kamera felől érkező információt. A két komponens közösen közvetíti a vizuális adatokat az agyba.

Az eszköz teszteléséhez a kutatók tökéletesen vak emberek agyába beültették az implantátumot, és egy fekete képernyő felé irányították a fejüket. Amikor a fejlesztők a kijelzőn véletlenszerű helyeken egy fehér négyzetet megjelenítettek, a teszt résztvevői legtöbbször meg tudták határozni, hogy hol bukkant fel a mértani alakzat. A remények szerint ez az eredmény még csak az első lépés a látás visszaszerzéséhez vezető úton, és jó esetben akár már az elektródák számának radikális növelésével is sokat lehet majd javítani az érzékelt kép részletességén.