hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Ideális helyet találhattak egy Hold-bázis kiépítésére

Egy japán űrszonda először csak kicsi hasadéknak vélte a képződményt.

hirdetés

A japán Kaguja nevű űrszonda által begyűjtött adatok alapján a Holdon létezik egy olyan, 50 kilométer hosszú üreg, amely a jövőbeli asztronauták számára ideális hajlékul szolgálhatna, tájékoztatott egy, a Japán Űrügynökséget (JAXA) is magában foglaló kutatócsapat. A kozmikus sugaraktól védő barlang bázis lehetne a bolygó felfedezésére induló űrhajósok számára, állították a tudósok.

A hosszú alagutat 3,5 milliárd évvel ezelőtt lávafolyam hozhatta létre, minthogy egy Marius Hills nevű vulkanikus régió alatt nyúlik el. Először csak egy 50 méter mély és 50 méter átmérőjű hasadékot vett észre a Hold körül keringő szonda. Kaguja a lávacsövet csak további rádióhullámos megfigyelésekkel fedezte fel.

A lyuk

A barlang átmérője akár több tíz méter is lehet.

A Fuji-hegy és a Hawaii-szigetek környéki vájatokhoz hasonlóan az üreg nagy valószínűséggel úgy alakult ki, hogy egy hőmérséklet csökkenés következtében egy, a talaj mélyén hömpölygő lávafolyás külseje megszilárdult, a belső része pedig tovább folytatta az útját.

„A barlang egy tudományos szempontból hasznos hely – állította Tetsuja Kaku, a kutatásban részt vevő Tokai Egyetem posztgraduális hallgatója. A szakértő szerint nem kizárt, hogy a Hold születésekor keletkezett ásványok és víz is fellelhető a vájatban.

Megállapításaikat a Geophysical Research Letters nevű folyóiratban publikálták a tudósok.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Japan Times)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés