hirdetés
hirdetés

Haditechnika

I. világháborús tank Afganisztánban?

A választ csak találgatják. Legvalószínűbb, hogy a bolsevikok a lengyelektől szerezték meg 1920-ban.

hirdetés

Annyi bizonyos, hogy lengyel volt és az oroszok ajándékozták 1923-ban az afgán emírnek. A harckocsit Kabulban a Védelmi Minisztérium előtt állt. Ott azonosították az Afganisztánban szolgáló lengyelek az első modern harckocsinak azt a példányát, amit a franciák az 1918 után függetlenné vált Lengyelország megrendelésére készítettek el. A Renault FT-17 harckocsit a lengyelek a Vörös Hadsereg elleni harcokban vetették be 1920-ban.

Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter az AP hírügynökségnek elmondta, a lengyelek számára történelmi és érzelmi okokból is fontos a harckocsi, ráadásul olyan hadtörténeti darabról van szó, amelyből mára egész Európában összesen három példány maradt fenn. A harckocsit az afgánokkal való megegyezés után teherautón Bagramba szállították, ahol repülőgépre rakták, és Lengyelországba szállították, Restaurálás után a Lengyel Hadtörténeti Múzeum előtt állítják fel.

Lengyelországot a 18. században többször is felosztották, függetlenségét csak 1918-ban nyerte el újra, de keleti határa védelméért 1920-ban háborúba keveredett a bolsevik Oroszországgal. A Renault FT–17 kétszemélyes könnyű harckocsi volt, a vezető elöl ült, a parancsnok állva kezelte a fegyverzetet. Elsőként alkalmazták a forgatható tornyot, ugyanakkor a tank lassú volt. Az oroszok többet is szereztek a lengyelektől a harcok során, végül azonban nem sokáig használták őket.

Karosszékben
Nyilván hosszas tárgyalások előzték meg a harckocsi hazaszállítását, és a hírügynökségek nem szólnak arról, mit kapott cserébe Afganisztán. A tank Lengyelország függetlenségének is egyik jelképe, hiszen akkor modernnek számító fegyvereivel tudta megvédeni frissen kivívott függetlenségét Oroszországgal szemben.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[117479] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés