Hűtőházi megoldások a raktározásban
A Logisztika napja alkalmából online eseményt szervezett az SSI Schäfer. A rendezvény fókuszában az olyan, a humán munkaerő számára megterhelő körülményeket jelentő környezetben történő logisztikai feladatok ellátása állt, mint a hűtőkamrák és a hűtőházak raktárkészletének kezelése. Ehhez mutatta be könnyen implementálható és akár teljesen automatizált eszközeit a német vállalat.

A Schäfer csoport világszerte kiszolgálja különleges iparági szektorokban tevékenykedő partnereit. Így megoldásokat értékesít az autóipar számára ugyanúgy, mint a kozmetikai és egészségügyi, valamint az élelmiszeripar területén. Utóbbi szegmensekben ráadásul nem ritka, hogy különleges, kihívást jelentő feltételek között kell helytállnia a gépeknek és az azokat kezelő embereknek is.

Logisztikai megoldások minden feladatra

Az ilyen terekben a speciális munkafeltételek következtében korlátozottan áll rendelkezésre a munkaerő, szigorú előírások szerint alkalmazhatók az itt dolgozók. Szükség van tehát olyan automatizált megoldásokra, amelyek hatékonyabbá teszik a hűtött raktárakat, ami nemcsak a munkafeltételek javulását, hanem az erőforrás- és a költségigényt is csökkenti.

A raktárlogisztikai megoldásoknak is alkalmazkodnia kell a szektor kihívásaihoz, elvárásaihoz és a termékek minőségmegőrzéséhez szükséges feltételekhez. Figyelembe kell venni a különböző hőmérsékleti zónák közötti légzsilipeket és az energiamegtakarítás érdekében a minimális raktárméretre kell törekedni.

(Fotó: Schäfer.com)

Alkalmazkodni a mindennapi kihívásokhoz

A megfelelő intralogisztikai eszközök reagálnak a változó feltételekre. A legegyszerűbb raklapos tárolásnak ugyanúgy van tehát létjogosultsága, mint az automata magasraktározásnak: a kérdés mindig az, hogy mekkora termékmérettel, készlettel, illetve milyen készletforgási mutatókkal dolgozunk.

A legtöbb raktározási megoldás egyszerűen tervezhető, azonban fontos látnunk, hogy mennyire elengedhetetlen számunkra a termékekhez való korlátlan hozzáférés és természetesen a költségkeretet is figyelembe kell vennünk. A Schäfer megoldásai között találhatunk alacsonyabb áron kiépíthető tárolórendszereket ugyanúgy, mint rugalmas, ám magasabb költség mellett elérhető mobil raktározási megoldásokat is. Utóbbi előnye a gyors megvalósítás, illetve a könnyű átszerelhetőség, ami változó termékfajták esetén lehet igazán előnyös.
Az automatizált és félautomata rendszerek remek alternatívát jelentenek a humán munkaerő túlsúlyával szemben, azonban beruházási költségük magasabb. Mégis, ezek a rendszerek, a megfelelő alapanyagból gyártva valódi, tartós raktározási megoldások a hűtött környezetben. Hiszen akár teljesen kiválthatják a nehéz körülmények között dolgozó személyeket, akik így magasabb hozzáadott értékű folyamatokból vehetik ki a részüket.

A helytakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bírnak a magasraktározási megoldások is, amelyek szintén tartós – a változó környezeti feltételeknek is ellenálló anyagokból Európában készülnek. Ebben a szerteágazó portfólióban minden szektor és vállalat megtalálhatja a saját raktározási feladataihoz illeszthető megoldásokat.