„Hungarocell" pattogatott kukoricából
Németországi tudósok popcornból állították elő az expandált polisztirolhab – „magyarosabban” hungarocell – egyik sokkal ökobarátabb alternatíváját.

Az expandált polisztirolhab (EPS) vagy itthon elterjedtebb nevén hungarocell egy meglehetősen problémás szigetelőanyag, mivel – bár olcsó és rendkívül könnyű – biológiailag nem lebontható, és az újrahasznosítását sem egyszerű megoldani.

Éppen ezért örömteli hír, hogy a németországi Georg August Egyetem tudósai pattogatott kukoricából létrehozták az EPS sokkal környezetbarátabb alternatíváját.

Az ötlet a projektben részt vevő egyik kutató, Alireza Kharazipour professzor elméjéből pattant elő, amikor is egy évtizeddel ezelőtt egy moziban popcornt vásárolt magának.

Az anyag előállításának folyamata úgy kezdődik el, hogy rengeteg kukoricaszemet mechanikus úton granulátummá aprítanak, majd pedig túlnyomásos gőz alatt felpuffasztják („megpattogtatják”) őket. Ezt követően az átalakult szemcsék közé egy meghatározott, növényi fehérje alapú kötőanyagot kevernek, és az elegyet öntőformába préselik. Amikor a ragasztó megköt, az így kapott, álpolisztirolból gyártott lapot vagy tömböt már fel is lehet használni.

A popcornhab (Forrás: Georg August Egyetem)

A tudósok szerint az új hab az EPS-nél jobb hőelnyelő képességgel rendelkezik, kevésbé gyúlékony nála, komposztálható, újrahasznosítható, biogáztermeléshez is fel lehet használni, illetve állati takarmányként is igénybe vehető. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy emberi fogyasztásra alkalmazható-e az anyag.

Különböző épületszigetelési munkálatokhoz a német Bachl Group számára az egyetem már meg is kezdte a technológia licenszelését. A „popcornhab” például védő- és/vagy szigetelő csomagolások, egyes sportfelszerelések vagy könnyű járműalkatrészek alapanyagaként, illetve komponenseként mindazonáltal szintén megállhatja a helyét.