hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Hullámsírból életre kelt matrózok

Majdnem 500 évvel azután, hogy elsüllyedt, törvényszéki szakértők rekonstruálták a VIII. Henrik zászlóshajóján megfulladt matrózok arcát.

hirdetés

A gyilkossági eseteknél alkalmazott módszerekkel rajzolták meg azoknak a halottaknak az arcát, akiknek csontmaradványait több mint 30 évvel ezelőtt sikerült kiemelni az elsüllyedt Mary Rose-zal együtt. A matrózok nevét nem ismerjük, mivel korabeli források nem említik. A csontmaradványok vizsgálata viszont kimutatta, hogy a legfiatalabb megtalált matróz egy 12 éves fiú, a legidősebb pedig egy 40 éves férfi volt. Alex Hildred régész a BBC-nek elmondta, a halottak vizsgálata különleges bepillantást enged a Tudor-kori életkörülményekbe, mivel a csontmaradványok nem temetőből, vagyis többnyire valamilyen betegségben elhunytaktól származnak, hanem erejük teljében elhaltaktól.

Az Íjász, a hajó rekonstruált képe, a Rejtélyes úriember, az Élelmezési felügyelő
A hajó rekonstruált képe

A matrózok elég jól tápláltak voltak, de néhányuk csontján látszott az 1520-as években feljegyzett éhínségek jele, a súlyos vitaminhiány. Számos gyógyult csonttörést találtak, ami egy matróznál nyilván nem szokatlan, miként a törött orrok és az ízületi gyulladás sem. A nehéz súlyok emelgetése nyomot hagyott a csontokon – mondta el Hildred a BBC-nek. A matrózok foglalkozását annak alapján tippelték meg, hogy a roncsok között hol találták meg maradványaikat és milyen tárgyak voltak náluk. Az ácsmester ládájában például három tányért, egy kupát, egy napórát, egy könyvet és egy backgammon játékot találtak, ezek azt jelzik, hogy tehetősebb ember lehetett mondta el Hildred a BBC-nek.

Az 1510-ben épült Mary Rose kora legnagyobb hadihajója volt, számtalan ütközetben vett részt a skótok és franciák ellen, de 1545-ben a franciákkal vívott Solent csatában elsüllyedt. A több mint 400 fős személyzetből mindössze 35-en menekültek meg. Sokan az alá a háló alá szorulva fulladtak meg, amit azért feszítettek ki, hogy ha megcsáklyázzák a hajót, ne tudjanak a fedélzetére lépni. A legenda szerint VIII. Henrik dermedten nézte végig a portsmouth-i Southsea-erődből kedvenc hajója süllyedését, miközben a fuldoklók sikolyait és kiabálását hallgatta.

A képen az úgynevezett Rejtélyes úriember (balra) látható. A 20-as éveiben járó fiatalember egy láda mögé szorulva fulladt meg. Tüzér lehetett, de a lapockáján az íjászokra jellemző elváltozásokat fedeztek fel és a közelében íjat és nyílvesszőket is találtak. A ládában egy ezüstszállal hímzett bőrtok, egy GI-feliratos pecsétnyomó, egy 1542-ben vert pénzérme és ezüstpénzek voltak, valamint két angyalt ábrázoló csontfaragvány, amit a szakértők szerint a velencei Embriachi-család készíthetett 1420 körül. A 20-as évei elején járt Íjász (középen) erős testalkatú volt és 178 cm-es magasságával kimagaslott a többiek közül. A 30-as éveiben járt Élelmezési felügyelő (jobbra) robusztus alkatú, erős, izmos férfi volt jó fogakkal. Koponyacsontján begyógyult seb látható, csontvázából kiderül, hogy nem tudott kiegyenesedni, görbén járt.

Karosszékben
Máig nem tudni, hogy a Mary Rose miért süllyedt el. Legvalószínűbb, hogy egy hirtelen feltámadt szél oldalára döntötte és a feleslegesen kinyitott ágyúnyílásokon beömlő víz árasztotta el. A másik négy matróz leírása, valamint a hajó klikkelhető rekonstrukciós rajza a matrózok elhelyezkedésével itt olvasható és látható.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[136829] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés