hirdetés
hirdetés

Mendemonda

Hová tűnt a Loch Ness-i szörny?

A Loch Ness-i szörny veterán megfigyelője azt állítja, több mint 1 éve nem érkezett bejelentés a tóban élő szörny észleléséről. Ilyen az elmúlt 90 évben nem fordult elő.

hirdetés

Az angliai Inverness-ben élő Gary Campbell tófelügyelő vezeti 17 éve a szörny észleléséről szóló beszámolók feljegyzését, s ez idő alatt elkészítette az ismert észlelések listáját visszamenőleg egészen 1500 évvel ezelőttig – írja a LiveScience a BBCNews-ra hivatkozva.  Nagyon nyugtalanító ez a csend.

A századfordulótól egyre csökkent a hitelesnek tekinthető bejelentések száma, de most már több mint egy éve egyáltalán nem láttuk. Lehet, hogy elpusztult Nesszi - mondta el a férfi a BBC-nek. Valójában az Inverness-i Loch Ness-tóban élő szörny csak 1933-ban vált világhírűvé, amikor a helyi újság, az Inverness Courier nem egy furcsa fejről és púpszerű hátról, hanem különös fröccsenésekről számolt be, olyanokról, amilyeneket akár veszekedő kacsák is okozhatnának. A fejről és a nyakról készült világhírű kép később keletkezett és utóbb kiderült, hogy hamisítvány.

Sokak szerint a Loch Ness-i szörnyről, Nessziről az első írott forrás Kr. u. 565-ben keletkezett. A beszámoló szerint Szent Kolumba, Skócia védőszentje, megmentett egy férfit, akit a Loch Ness tóba folyó Ness-folyóban egy hatalmas szörny megtámadott. Valójában ez a legenda csak egy, a katolikus szentek legendáinak sorában, amelyek a sárkányok, kígyók formájában megjelenő sátán legyőzéséről szólnak – írja a LiveScience.

A hideg, szeles skót felföld a mítoszok, legendák hazája. Különös lovakról tudnak például, amelyek a folyóban élnek, de varázserejük van és halálosan kegyetlenek. Ha valaki megpróbálja meglovagolni, megengedi, hogy a lovas a hátára üljön, de aztán elragadja őt, bevágtat vele a folyóba vagy a tóba, s miután a lovas megfulladt, felfalja. Nesszi azonban – állítják hívei – nem mitikus lény, nagyon is élő, lélegző teremtmény, dinószerűen hosszú nyakú vízi lény. Kutatók, persze, kételkednek a lény létezésében, annak ellenére is, hogy az 1990-es években többen is jelezték, hogy különös lényt láttak úszni a tóban.

Karosszékben

Egyesek szerint elképzelhető, hogy Nesszi egy rég kihalt dinoszauruszfaj fennmaradt populációjának egyik egyede, ám nehezen elképzelhető, hogy így elrejtőzhetnek egy tóban, és még csak egy tetem sem került elő az évszázadok során. Annyi azonban bizonyos, hogy Nesszi legendája beépült a 20. század történetébe.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés