hirdetés
hirdetés

Horogkeresztes csészét is találtak

Második világháborús német tengeralattjárót fedeztek fel indonéz búvárrégészek a Jáva-tengerben.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A roncsokat Karimunjawa szigetétől 100 kilométerre találták meg, de a pontos helyet nem árulják el tartva a kincsvadászoktól. Shinatria Adhityatama, az Indonéz Nemzeti Régészeti Központ munkatársa a Jakarta Postnak elmondta, a hajóban két csészén is jól látható a náci horogkereszt. A Jáva-tengerben mindössze két német tengeralattjáró süllyedt el a 2. világháborúban, az U-183 1945. április 23-án, miután eltalálta az amerikai USS Besugo tengeralattjáróról kilőtt torpedó, és az U-168, amely 1944. október 6-án süllyedt el, miután a holland HNLMS Zwaardvisch tengeralattjáró megtorpedózta.

Azt gyanítjuk, hogy az U-168-at találtuk meg, amit Németországban építettek 1941-ben. Az azonosítást megnehezíti, hogy a tengeralattjáró törzsének 40%-a roncsolódott a robbanásban – mondta el Shinatria a Jakarta Postnak hozzátéve, hogy a tengeralattjáró belsejében megtalálták 17 ember, a legénység tagjainak csontvázát, valamint torpedómaradványokat, távcsövet, cipőket és csészéket. Shinatria szerint a német tengeralattjárók azért voltak a Jáva-tengeren, hogy a szövetségesek utánpótlást szállító hajóit levadásszák, Indiából például ezen az útvonalon közlekedtek a brit szállítóhajók. Kutatók szerint a lelet jól példázza, milyen kierjedt, „totális” volt a 2. világháború.

Karosszékben
Az U-168 1942-es vízre bocsátásától négy járőrözésen vett részt, amelyek során három hajót süllyesztett el, egyet pedig súlyosan megrongált. A holland hajó támadásakor legénységéből 23 haltak meg és 26-an a kapitánnyal együtt fogságba estek.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés