hirdetés
hirdetés

COVID-19

Hordható légzőkészülék az egészségügyi dolgozóknak

A University of Southampton tudósai kifejlesztettek egy személyes légzőkészüléket (angolul personal respirator), amelynek célja, hogy a COVID-19-járványban lebetegedett pácienseket ápoló egészségügyi dolgozókat megvédje az új koronavírussal szemben.

hirdetés

A PeRSo nevű találmányt tulajdonképpen egy műanyag sisakrostéllyal ellátott csuklya és egy hordható készülék alkotja. Ez utóbbi, derékszíjjal rögzíthető szerkezet egy akkumulátorral hajtott ventilátorral nagy hatékonyságú szemcse levegőszűrőn (High Efficiency Particulate Air [avagy HEPA-] filter) keresztül juttatja a tökéletesen tiszta oxigént a sisakba.

PeRSo (Fotó: Ric Gillams)
PeRSo (Fotó: Ric Gillams)

A kutatók egy gyors eljárás keretében, a probléma azonosítása után egy hét alatt hozták létre a működő prototípust, és már az előzetes tesztelését is elvégezték.

A COVID-19-fertőzés elleni harc frontvonalában küzdő orvosoknak és ápolóknak olyan légzőkészülékre van szüksége, amely egyszerre biztonságos, és akár 8-9 órán keresztül is relatíve kényelmesen viselhető. A southamptoni tervezésű eszköz könnyű, és a felhasználók fülétől távol gyűjti be a levegőt, vagyis az ő szempontjukból halkan működik.

A rendszer könnyedén beszerezhető alkatrészekből áll, és az előállításához a lézervágás, a 3D-nyomtatás és a gépi varrás immár rendelkezésre álló technológiáit kell igénybe venni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: University of Southampton)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés