Hőmérsékletmérés száloptikával
A grönlandi jégtakaró állapotának folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy pontos képet kaphassunk a klímaváltozás hatásairól. A jégsapka felszíni és alsóbb rétegekben mérhető hőmérséklete fontos információkat szolgáltat a világ második legnagyobb egybefüggő jégpáncéljáról.

A Cambridge-i Egyetem kutatói olyan száloptikás rendszert fejlesztettek, amelynek segítségével pontos hőmérsékletmérést végezhetnek a jégtakaróban. Az új technológia száloptikai kábelt használ, amely képes teljes hosszában lézerimpulzusok kibocsátására, a szóródó fény mérésével pedig pontos hőmérsékletadatokat kaphatnak.

A hagyományos eljárások esetében csak bizonyos mélységekben, egy-egy ponton tudtak méréseket végezni. Az optikai kábel tulajdonságait kihasználó új módszerrel azonban a jégpáncélt teljes vastagságában egyszerre vizsgálhatják, így sokkal pontosabb képet készíthetnek a belső hőmérsékletviszonyokról.

Forrás: New Atlas

A tudósok korábbi becslései szerint megalkotott hőmérsékleteloszlási görbék helyett az új száloptikai eszközzel lokális hőmérsékletcsúcsokat, a jégpáncélban elhelyezkedő, a becsült gradiensbe nem illeszkedő értékeket is mértek. Ez azt is jelenti, hogy a korábbi elképzelések szerinti modellezés nem teljesen helytálló, az új méréseknek köszönhetően azonban sokkal pontosabb képet kaphatnak majd a kutatók.

A jégtakaró állapota pedig bolygónk teljes ökoszisztémája szempontjából kiemelkedő fontossággal bír - így a hőmérséklet rendszeres és pontos ellenőrzése a klímaváltozást tekintve is beszédes adat.