hirdetés
hirdetés

Hol van III. Richárd? Kezdődik a nyomozás

III. Richárd, Anglia királya Shakespeare-nek köszönheti hírnevét. Régészek úgy vélik, hogy teteme egy parkoló alatt fekszik.

hirdetés

A Leicester Egyetem, a Leicester Városi Tanács és a III. Richárd Társaság a városi tanács parkolóját georadarral (ground-penetrating radar) fogja megvizsgálni, mivel kutatók azt feltételezik, hogy ott található a király teteme. Philippa Langley, a III. Richárd Társaság tagja szerint a régészeti munkálatok mindenképpen eredményesek lesznek, hiszen a középkor egy fontos periódusáról nyújtanak majd adatokat, és ha a király csontmaradványait is sikerül megtalálni, tudományos vizsgálatok után, ünnepélyes keretek között temetik el a Leicester Katedrálisban.

III. Richárd 1483 és 1485 között uralkodott Angliában. A bosworth-i csatában halt meg, ahol alulmaradt az úgynevezett Rózsák háborújának, a Lancasterek és a Yorkok között a hatalom megszerzésért folytatott véres csatájában. Habár Shakespeare III. Richárdot valóban világhírhez segítette, Langley szerint saját jogán is kiérdemelte az utókor figyelmét, mert Anglia történelmi fejlődésének egy fontos szakaszát, a középkort zárta le.

Ugyanakkor senki nem tudja pontosan, mi lett a tetemével. Annyi bizonyos, hogy a bosworth-i csatában egyik fontos embere elárulta, de nem menekült el, hanem karddal a kezében belevetette magát a küzdelembe, ahol – miután ledöfték – még sokan mártották kardjukat a testébe. Az összekaszabolt, lemeztelenített holtestet keresztben egy lóra fektették és így mutogatták a kegyetlenségéről hírhedt halott királyt. De nem tudni, mi történt azután. Van, aki úgy tudja, a tetemet egy folyóba dobták, valószínűbb azonban, hogy lovak itatóvályújába fektették, Leicesterbe vitték és a ferencesek kolostorában temették el. A Rózsák háborújában a két nagy család kivéreztette egymást és végül a Tudorok emelkedtek ki győztesen, ám VIII. Henrik, az anglikán egyház megalapítója, leromboltatta a katolikus templomokat és kolostorokat, értékeiket, irataikat lefoglaltatta, így mára már azt sem lehet tudni, hol állt a kolostor.

Karosszékben

III. Richárd véreskezű uralkodó volt, a trónig vezető útja is kegyetlenkedéseken át vezetett. Feltehető azonban, hogy sem púpos, sem visszataszító nem volt, szemben azzal, ahogy Shakespeare nyomán megismertük. Shakespeare a Tudorok korában élt, ők pedig igyekeztek elődjük emlékét minden módon befeketíteni.

Úgy látszik, kevésnek találták kegyetlenkedéseit – VIII. Henrik tetteit ismerve ez nem meglepő –, rútnak is kellett ábrázolni. Kutatók szerint azonban nagyon is daliás és erős férfi lehetett, mindenesetre az utolsó angol uralkodó volt, aki csatában halt meg.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[114184] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés