Hol-mi?
A robotizáció és az automatizáció fejlettségi szintje olyan magas, hogy pillanatnyilag a gyártósor átalakítása helyett az üzemi logisztika korszerűsítésével lehet a legtöbbet lefaragni a vállalatok kiadásaiból. A Pozi Technologies szerint legalábbis ez a helyzet, és éppen ezért kívánja az egyes elemek nyomon követését megkönnyíteni újszerű rendszereivel. 

Egy gyár működésének sikerességét alapvetően két dolog határozza meg: egyrészről a gyártósor hatékonysága, másrészről a gyártáslogisztikai folyamatok olajozottsága, hogy az milyen sebességgel és pontossággal tudja kiszolgálni a gyártást. Az előbbi esetben a hatékonyság az automatizálás, a robotizáció fejlettsége révén meglehetősen magas szintű. Tehát hatékonyságnövekedés legkönnyebben a másik, a gyártáslogisztika modernizálásával érhető el, amely alapvetően két kérdésre keres választ: mi és hol van az előkészítő folyamaton belül. A Pozi ezeket a kérdéseket kívánja megválaszolni a rendszereivel, tehát azonosítják és lokalizálják a gyártási folyamatban részt vevő elemeket: alkatrészeket, munkadarabokat, szállítóeszközöket, tálcákat stb. Mindezt valós időben teszik, így automatizálni tudják a gyártósor kiszolgálását az alapanyagraktártól a kész termékig.

Mivel a gyárak, technológiák és folyamatok nagyon sokfélék, a cégnek ezekre reagálnia kell: több technológiát alkalmaznak mind az azonosításra, mind a beltéri helymeghatározásra. BLE-, RFID-, UWB-, GNSS-, RTK-, optikai, IR- és lézeres technológiákat ötvöznek, hogy a legpontosabb, ugyanakkor leggazdaságosabb megoldást tudják nyújtani az ügyfeleiknek.

Hogy egy valós időben áttekinthető, pontosan nyomon követhető gyártáslogisztikai folyamat mennyire tudja növelni a gyártás hatékonyságát, arra jó példa a Cisco iparági felmérése, amely szerint egy valós idejű monitoringrendszer az emberi munkaerő kihasználtságát akár 20-25%-kal is növelni tudja. Ha tehát egy gyártó cég kibocsátását akár csak pár százalékkal is növelni lehet – természetesen a terület bővítése vagy költséges gépberuházások nélkül, tehát a meglévő erőforrások jobb kihasználásával –, az adott esetben milliárdokat jelenthet egy-egy vállalat esetében. A Pozi szerint ehhez képest eltörpül az a beruházás, amelyet az ő rendszereik telepítése jelent. És akkor még nem beszéltünk a custom manufacturing, personalized production egyre nagyobb térhódításáról, ahol az egyedileg azonosított alkatrészek követése elengedhetetlen.

Pontosan nyomon követhető gyártáslogisztikára törekednek (forrás: Pozi)

A Pozi számára kedvező a magyarországi környezet, ahol sok multinacionális gyártó cég jelen van az autóipartól a háztartási elektronikai gyártókig, mert így alacsony értékesítési költségek mellett tud nemzetközi cégek beszállítójává válni, amelyek később továbbvihetik a technológiájukat a világ többi részére. Tehát az elsődleges célpiac ez a szegmens. Emellett az ezekhez kapcsolódó beszállítói rendszerek (pl. egyedi gépgyártás) hazai vállalkozásai jelentik a másik fő irányt.

A cég 2014-ben alakult, jelenleg közel 40 főállású alkalmazottal. Jelentős részük (30 fő) mérnök, akik 12 tudományágból 47 oklevél és tudományos fokozat birtokában tudják az iparágra jellemző, nagyon szerteágazó kutatási és fejlesztési feladatokat megoldani. Az első valódi és egyben legnagyobb ügyfelük a GE Power (korábban volt egy k+f-stádiumú telepítésük a Lajtamag Kft.-nél, itt három éve folyamatosan működik a rendszerük), a következők is hasonló szegmensből fognak kikerülni, egyelőre itthon, majd pedig reményeik szerint hamarosan külföldön is. Együttműködnek a német Fraunhofer Instituttal is, a piaci terjeszkedés következő, általuk – és nem az ügyfeleik által – generált lépése nagy valószínűséggel Németország lesz.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend Magazin feltörekvő magyar cégek fejlesztéseit bemutató augusztusi lapszámában jelent meg.