Hogyan tanítsuk „móresre” a robotokat?
Meglehet, hogy a gépek a mesék helyes értelmezésével illeszkedhetnek be a legkönnyebben a társadalomba.

Ha egy robotnak felolvasunk egy történetet, a környezetünk jó eséllyel kissé furcsának fog tartani bennünket. Ha viszont a masinát megtanítjuk értően olvasni, lehet, hogy megelőzzük a robotapokalipszist. Legalábbis ez a (reménykeltő) feltételezés húzódik meg a Quixote nevű technika mögött. A módszert Mark Riedl, a Georgiai Technológiai Intézet Szórakoztató Intelligencia Laborjának igazgatója dolgozta ki.

A Scheherazade elnevezésű algoritmusra épülő Quixote normális vagy elfogadott viselkedésmódokat (mások megsegítése, pontosság, az emberiség kiirtásától történő tartózkodás, stb.) szemléltető történeteket mutat be a robotoknak. A történeteket emberek küldik az interneten keresztül, az elbeszélésekben megjelölve a helyes, avagy társadalmilag elfogadott lépéseket a karakterek számára. Ezt követően a technika „megjutalmazza” azokat a mesterséges intelligenciákat, amelyek a helyes viselkedéssel összhangban álló döntést hoznak. A cselekmény moráljával ütköző viselkedés azonban már negatív megerősítést von maga után.

„Úgy hisszük, hogy az MI-t meg kell tanítani az egyes társadalmak értékeinek felvételére, és ha ez megtörtént, [az MI] arra fog törekedni, hogy az elfogadhatatlan magatartásmódot elkerülje” – mondta Riedl.

„Az emberekre vonatkozó használati útmutató hiányában a legcélratörőbb eszköz az lehet, ha a robotok számára a történeteink elolvasását és értelmezését lehetővé tesszük” – tette hozzá a kutató.