Hogyan lehet az építőipari kivitelezőket közelebb vinni a digitalizációhoz?
Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége konzorciuma által elnyert, GINOP-5.3.5-18-2019-00094 azonosítószámú, „A digitalizáció és a technológiai innováció szerepe az épületek energetikai és technológiai megújulása területén  a foglalkoztatással kapcsolatos változásokra való felkészülés szempontjából, a foglalkoztatási válsághelyzetek megelőzése érdekében” című pályázati projekt első képzéséről adunk betekintési lehetőséget. A riportban megszólal Németh László, az az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke és Tordai Balázs, ipar 4.0 szakértő. 

Iposz az Innovációs Szövetséggel karöltve nyert egy pályázaton, amely az épület energetikai megújulások, építőipari kivitelezők digitális fejlesztésével kapcsolatos és így elkezdtek egy háromlépcsős oktatást. Európai uniós forrás felhasználásával hiánypótló digitális képzést szerveztek az építőipari kivitelezők számára, hogy támogassák a mikrovállalkozások fejlődését, a korszerű technológia térnyerését az ágazatban.

Ezen a képzésen egy digitális alapozó és két szakmai oktatási napot – szervezett az IPOSZ, mondta el Németh László elnök. Az IPOSZ igyekszik mindent megtenni, hogy segíteni tudjon a vállalkozóknak kilábalni a járvány okozta válsághelyzetből. „Próbáljuk felkészíteni a vállalkozókat, hogy a jövőben készségszinten tudják használni a számítógépet, a digitális alkalmazásokat az épületek üzemeltetésénél, a gépészeti megoldásoknál." – mondta Németh.

Egyre nagyobb szükség van az innovatív, digitális megoldásokra az építkezéseknél, üzemeltetésnél is, ezeket szükséges beépíteni a kivitelezők folyamataiba is. Legyen szó akár szellőző-, hűtési-fűtési technológiáról, fontos ezeknek a programozhatósága, távolról kezelhetősége – ezeket kiemelten szeretnék kezelni az oktatás során.

"Kidolgoztunk egy olyan témavázlatot, amely megmutatja, hogy miként lehet az építőipari kivitelezőket a digitalizációhoz közelebb vinni." – foglalta össze Tordai Balázs, ipar 4.0 szakértő az oktatási projekt lényegét. Vázolta, hogy a legnagyobb kihívást az okozza, hogy az építőipar digitalizáció szempontjából kettészakadt.

A tervezők már 3D-modelleket és digitális ikerpárokat hoznak létre, de sajnos a kivitelezőknél sok esetben az is kihívást jelent, hogy miként lehet egy emailben csatolt dokumentumot megnyitni.

A tréningsorozat három nagy részből áll: az első rész arról szól, hogy milyen infrastruktúrát lehet használni a már meglévő eszközök közül, például a mobiltelefon, laptop és ezeket, hogyan tudjuk bekapcsolni az építőipari munkába. A második rész arról szól, hogy milyen digitalizációs technikákat érdemes használni: kezdve onnan, hogy digitális eszközökkel felmérjük a helyszínt egészen addig, hogy egy 3D-s modellt hogyan mutatunk be, vagy hogy történik az egyeztetés a kollégákkal, velem együttműködökkel. A harmadik oktatási részben eljutnak a résztvevők a BIM-modellezésig (Building Information Modelling). Ennek a lényege, hogy a résztvevők megismerjék, hogyan lehet a 3D-modelleket használni az építés, fenntartás során. „Ebben a rendszerben folyamatosan követni, módosítani, tehát javítani lehet a terveken. Minden egyes objektumhoz – amely szerepel egy ilyen 3D-s modellben – tartozik egy részletes adatsor, amelynek alapján meg lehet mondani, hogy milyen eszközökre van szükség, vagy az is kiolvasható akár, hogy történik adott területen a hulladékgazdálkodás.” – hozta a példát Tordai a képzésen megismerhető digitális eszközök egyikére.

Tordai Balázs, ipar 4.0 szakértő

Az IPOSZ régóta foglalkozik a digitalizációval, amelynek során épületgépészeti digitalizációs hiányt fedeztek fel az építőiparban, így döntöttek amellett, hogy a kkv-k részére képzést szerveznek a témában. Ennek során

Áttekintik az újonnan megjelenő médiumokat, eszközöket, hogy milyen digitális eszközök állnak rendelkezésre ajánlat készítéshez, de kitérnek a speciális mérőműszerekre is, amelyek már nélkülözhetetlenek az épületek kivitelezésének, üzemeltetésénél.

50 millió forintos projekt részeként 100 főre kiterjesztett mélyinterjút készítettek. Felmérték, hogy milyen helyzetben vannak az építési vállalkozók, milyen informatikai eszközöket használnak, hogy építik be a digitalizációt, milyen űrt kell betölteni, ez alapján állították össze képzési programot az építőipari kivitelezőkkel közösen.