Hivatalos: a Hyperloop tényleg működik
Kipróbálták, hogy a vákuumos alagútban száguldó, mágneses lebegtetésű jármű koncepciója valóban életképes-e, és kiderült, hogy igen.

A Hyperloop One még egy lépéssel közelebb került a tömegközlekedés forradalmasításához, amikor is bebizonyította, hogy koncepciója működőképes a valóságban is. A startup elárulta, hogy május közepén, a kaliforniai tesztpályáján vákuumos környezetben első ízben próbálta ki véglegesített formában Hyperloop nevű rendszerét.

„Több mint 100 év után ez az első alkalom, hogy egy új közlekedési módszer bevezetésre kerül” – közölte Shervin Pishevar, a Hyperloop One ügyvezető elnöke és társalapítója.

A még anno 2017 tavaszára kitűzött időpontot a vállalat „Kitty Hawk-pillanatnak” (a Wright fivérek először Kitty Hawk városa mellett emelkedtek a magasba) nevezte el, amikor bebizonyították az ultragyors közlekedési eszköz életképességét.

A mágnesesen lebegtetett és elektromos töltésekkel meghajtott „tesztszán” 5,3 másodperc erejéig siklott keresztül az alagúton. A cég szerint a jármű majdnem 2G-s gyorsulást és 70 mérföld (113 kilométer) per órás sebességet ért el a számára kialakított csőben. A Hyperloop One elmondása szerint a következő fázis a 250 mérföld (402 kilométer) per órás tempó lesz. Bár a jelenlegi értékek egyelőre sokakban kételyeket ébreszthetnek, ha sikerül elérni az 1200 kilométer per órás iramot, bizonyosan a Hyperloop lesz az egyik leggyorsabb közlekedési eszköz a világon.

Jóllehet, a Hyperloop One világszerte már számos lehetséges útvonalat meghatározott, és sok kormány ki is fejezte érdeklődését a rendszer iránt, az első kereskedelmi célú létesítmény alapkövét még mindig nem helyezte le a vállalat.