HIV-teszt fél óra alatt
Úgy néz ki, hogy a jövőben csupán egy USB-kulccsal is kimutatható lesz a fertőzés jelenléte a szervezetben.

Immár lehetséges csupán egy USB-kulcs segítségével meghatározni egy páciens vérének HIV-szintjét. A találmány 95 százalékos pontossággal dolgozik, és 30 perc alatt el is végzi a feladatát, ami óriási előrelépés a jelenlegi tesztekhez képest. Az érintetteknek általában egy laborba el kell küldeniük a folyadékmintát, hogy ott elvégezzék a vizsgálatokat. A teszt jellegétől függően napokra vagy akár hetekre is szükség lehet, amíg az eredményt kimutatják.

A Scientific Reports hasábjain közzétett egyik értekezés alapján az Imperial College London és a DNA Electronics nevű tech cég kutatói egy olyan, kicsi eszközt alkottak, amely ugyanezt a feladatot végre tudja hajtani.

A működési elv: egy csepp vért helyezünk az USB-kulcsra, ami megváltoztatja a benne megtalálható fém savszintjét.  A szerkentyűben egy chip észleli, majd pedig elektromos jellé konvertálja a savasságban végbe menő változást. A kütyüt ezt követően bármilyen komputerhez vagy hordozható szerkezethez hozzá lehet csatlakoztatni, ahonnan a kutató le tudja olvasni az eredményeket.

 A tudósok 991 vérmintát teszteltek. Átlagosan 21 perc alatt kapták meg az eredményeket.

A technológia valószínűleg még sokáig nem jelenik meg a piacokon, viszont amikor ez megtörténik, óriási fordulatot jelenthet a (potenciális) betegek életében.

Az USB könnyebben használható és beszerezhető, ami miatt a vidéki vagy megközelíthetetlen helyeken is zökkenőmentesebbé, illetve lehetővé teszi a HIV-tesztek lebonyolítását. Az eljárás egyszerűsége miatt a betegek folyamatosan nyomon követhetik a vérük HIV-szintjét; így megbizonyosodhatnak arról, hogy hatékony-e a gyógyszerezésük.