hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Hitler sem tudott róla

Eva Braun, akit Hitler - közösen elkövetett öngyilkosságuk előtt néhány órával - vett feleségül berlini bunkerében, zsidó ősöktől származott.

A nő hajkeféjében talált hajszálból vett DNS-minta elemzése azt mutatta ki, hogy a zsidók millióinak haláláért felelős náci vezér – akaratlanul – zsidó származású nőt vett feleségül. Miként a Channel 4 Dead Famous DNA c. dokumentumfilmjében feltárta, az anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t abból a hajszálból vonták ki, amit egy amerikai katona, Paul Baer talált 1945 nyarán Hitler bajor alpokbeli Berghof nevű házában, Eva Braun külön lakrészében egy monogramos hajkefében.

A kutatók a mintában azonosították a csak anyáról leánygyermekre öröklődő és az askenázi zsidókhoz köthető N1b1-haplocsoportot – írja a Telegraph. Eva Braun 17 évesen az NSDAP hivatalos fényképészének és Hitler fotósának, Heinrich Hoffmann-nak lett asszisztense és modellje. A lány még az évben, 1929-ben találkozott Adolf Hitlerrel, akit Herr Wolf néven mutattak be neki. Braun őrülten szerelmes lett a náci vezetőbe, aki azonban előbb ellenőriztette a famíliát. Úgy találták, hogy árja katolikusok, vagyis a románc elől elhárultak az akadályok.

De Hitlernek meglehetősen furcsa kapcsolata volt a nőkkel, így Eva Braunnal is. Mindenesetre sohasem vállalta fel nagy nyilvánosság előtt Eva Braunt arra hivatkozva, hogy ő a német néppel kötelezte el magát. A lányt a Berghofban, mint vendéget tartotta, mielőtt azonban odaköltöztette volna, Braun kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg Hitler zsarnoksága miatt. A hajnak igen kalandos sors jutott. Baer fia a hajkefét eladta egy gyűjtőnek, aki azt továbbadta John Reznikoff műkincskereskedőnek.

Mark Evans, a dokumentumműsor házigazdája vette meg a dílertől, majd felkért egy nemzetközi törvényszéki orvostani csoportot a vizsgálatra. Hogy minden kétséget kizáróan bizonyítani lehessen, hogy a vizsgált hajszálak Eva Brauntól származnak, Evans felkeresett két Braun-családtagot, hogy mintát kérjen tőlük. Ők azonban elutasították ezt. A 19. században Németországban sok askenázi zsidó tért át a katolikus hitre, vagyis Evans szerint a Hitler-nyomozás idejére ezek a szálak már elhomályosulhattak. Evans szerint a sors fintora, hogy a fajelmélet gyilkos apostola – tudtán kívül – olyan nővel kötötte végül össze életét, aki a náci vezér által kipusztulásra ítélt zsidóktól származott.

Karosszékben
A kora középkorban a jiddis nyelvet beszélő askenázi (héberül német) zsidóság főként a Német-római Birodalom, Észak-Franciaország és a Rajna völgyében élt. A keresztes háborúk idején keletebbre kellett vándorolniuk. A 13–14. században a nyugat-európai államokból menekülniük kellett, ekkoriban telepedtek le a lengyel-litván területeken.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés