Hiperspektrális képalkotással a fenntarthatóságért
Az élelmiszer-hulladék radikális csökkentését szem előtt tartva vásárolt fel egy speciális képalkotó eljárást alkalmazó céget az Apeel Sciences.

A megszerzett ImpactVision hiperspektrális technológiája az élelmiszeripari beszállítók számára lehetővé teszi, hogy például érettség, frissesség és tápanyagsűrűség tekintetében számszerűsíthető adatokat gyűjtsenek a termények minőségéről. Az eljárás non invazív módon enged betekintést a zöldségek és gyümölcsök legrejtettebb, az emberi szem elől tökéletesen elzárt titkaiba.

Abi Ramanan, az ImpactVision alapítója szerint a megszerzett információt a betakarítás utáni veszteség csökkentésére, az elosztás optimalizálására és az eltarthatósági idő meghosszabbítására is fel lehet használni.

A képalkotó rendszert az Apeel saját észak-amerikai, dél-amerikai és európai feldolgozóüzemeibe és elosztó központjaiba fogja integrálni.

Miután a szisztéma  a futószalagokon utazó zöldségekről és gyümölcsökről hiperspektrális felvételeket készített, a vállalat gépi tanulási modelleken keresztül feldolgozza a képeket, hogy azonosítani tudja a fentebb már említett aspektusok szempontjából releváns jeleket.

Idővel ezeket az információkat felhasználva összeáll egy adatbázis, amely az egyes zöldségek és gyümölcsök tényleges állapotáról értékes információkkal láthatja el az élelmiszer-ellátási lánc szereplőit.

Az egyes termények pontos érési idejének ismerete a friss élelmiszerek beszállítóinak például segíthet optimalizálni a globális szintű disztribúciójukat, a vevők pedig „okosabban” vásárolhatnak és főzhetnek, ha tudják, hogy a rendelkezésükre álló termények mikor fogják elérni érettségi fokuk zenitjét.

Az Apeel egyébként nem most csatlakozott az élelmiszer-pazarlás elleni harchoz. A cég a 2010-es években bemutatott egy növényi alapú bevonatot, amely mintegy „második héjként” akár felére is lelassíthatja a termények érési folyamatát, és így a fogyaszthatósági idejüket jelentősen meghosszabbítja.