Hidrogén meghajtású repülőkben gondolkodik az Airbus
A gyártó abban bízik, hogy a ZEROe gyűjtőnéven bemutatott, környezetbarát gépmadarak kereskedelmi célú alkalmazása még 2035 előtt megkezdődhet.

Három hidrogén meghajtású, környezetbarát repülő koncepcióját mutatta be az Airbus.

Az összeségében ZEROe néven ismertetett „termékvonal” része a vállalat azon erőfeszítéseinek, hogy az első zéró szén-dioxid-kibocsátású sugárhajtású repülőjét 2035-ig szolgálatba állítsa.

Az első, 2000 tengeri mérföld hatótávolsággal rendelkező modell 200 utas befogadására alkalmas. Kialakításának központi eleme kettő hibrid hidrogénüzemű turbóventilátoros hajtómű. E dizájn keretében a folyékony hidrogén a gép hátuljában telepített tartályokban foglalna helyet.

A második típust legfeljebb 100 utas szállítására tervezték, és kettő szintén hibrid hidrogénüzemű légcsavaros gázturbinás hajtómű mozgatja. A körülbelül 1000 tengeri mérföld megtételére alkalmas gépet rövidebb távú fuvarokra szánják.

Az új típusok között az igazi különc a harmadik repülő, amelynek befogadóképessége szintén 200 utas, viszont a szárnyát és a törzsét „összeolvasztották”, és így megszűntek a gép különálló komponensei lenni. Amint azt közleményében az Airbus megjegyzi, „a kivételesen széles törzs több lehetőséget kínál a hidrogén tárolására és elosztására, valamint a kabin elrendezésére.”

Rengeteg munkára lesz még szükség, mígnem az egyelőre képzeletbeli járművek esetlegesen kézzel fogható testet ölthetnek. Az üzembe helyezésükhöz például a repülőtereknek is jelentős beruházásokat kéne végrehajtaniuk, hogy a gépek által megkövetelt szükséges hidrogénszállítási és üzemanyag-feltöltési infrastruktúrát megvalósítsák.

Éppen az ár és a technológiai nehézségek által emelt akadályok miatt nem biztos, hogy az ötlet a koncepció stádiumából valaha is tovább lép majd.