hirdetés
hirdetés

Antropológia

Hibrid gyermeket találtak

Neander-völgyi és mai ember hibrid gyermekének 40 000-30 000 éves csontmaradványait találták meg Észak-Olaszországban.

hirdetés

Ha a további vizsgálatok is alátámasztják a mostani vélekedést, ezek lesznek az első maradványok, amelyek régészetileg is bizonyítják, hogy a Neander-völgyi ember keveredett fajunkkal, a mai emberrel, sőt ebből a kapcsolatból gyermek is született – számolt be a kutatócsoport vezetője, Silvana Condemi a Discovery Newsnak a PLoS ONE-ban megjelent kutatási eredményeikről.

Korábban genetikai elemzések már kimutatták, hogy a mai emberben 1-4 százalékban találhatók meg a Neander-völgyi ember génjei. A most vizsgált állkapocscsontot Riparo di Mezzena-sziklamenedékben Monti Lessini tartományban találták meg. Az alsó állkapocscsont morfológiája alapján olyan Mezzena-emberarc rajzolódik ki, amely magán viseli a klasszikus neander-völgyi és a mai ember antropológiai vonásait. Condemi, az Ai-Marseille Egyetem kutatója, azt is elmondta a Discovery Newsnak, hogy elvégezték a csontmaradvány DNS- és 3D-s elemzését.

A Riparo di Mezzena-ember csontmaradványai (PLoS ONE)
A Riparo di Mezzena-ember csontmaradványai (PLoS ONE)

A genetikai vizsgálat kiderítette, hogy a Mezzena-ember mitokondriális (anyai ágon öröklődő) DNS-e alapján neander-völgyi volt, de mivel antropológiai jegyei már a Homo sapienshez közelítik, nagyon valószínű, hogy a neander-völgyi mama H. sapiens férfival keveredett. Körülbelül ekkoriban, vagyis 40 000-30 000 éve érkezett a modern ember Európába, ahol a Neander-völgyi is élt még úgynevezett Moustéri kultúrájában, amelyben jellegzetes kőbaltákat és más eszközöket használt.

Ezeket nagy számban találták meg jellemzően sziklamenedékekben és barlangokban Európa-szerte, és persze Riparo di Mezzenában is. A Neander-völgyiek mintegy 35 000-30 000 éve haltak ki, ennek pontos okát azonban még nem találták meg a kutatók.

Karosszékben
Egyre több jel mutat arra, hogy a Neander-völgyi ember keveredett fajunkkal, a modern emberrel, habár minden kétséget kizáró bizonyítékok még nincsenek erre. Mégis egyre több kutatási eredmény alapján vélhetjük úgy, hogy a Neander-völgyiek bennünk élnek. (A képen: Neander-völgyi gyermek - rekonstrukció)
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[127923] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés