Hiánypótló takarítórobot
Egy egyetemi Ph. D. hallgató robotja formabontó módon tisztítja meg a szellőzőcsatornákat.

Mialatt a robotporszívók egyre inkább a hétköznapok részévé válnak, a gyártók is folyamatosan kutatják a technológia további, lehetséges felhasználási területeit.

A szellőzőcsatornák tisztán tartása nagyon nehéz feladat, amelyhez gyakran speciális eszközökre van szükség. Szerencsére a DuCTT, avagy a Duct Climbing Tetrahedral Tensegrity (Kb. Csatornamászó Tetraéder Tensegrity) nevű szerkezetet éppen az említett kihívás leküzdéséhez hozott létre az ötletgazda.

A „Tensegrity" fantáziaszó a „feszültség" (tense) és az „integritás" (integrity) kifejezésekből tevődik össze, ami a szóban forgó robot esetében alapvetően annyit jelent, hogy a gép a mozgáshoz az őt alkotó kábeleket és rudakat szét tudja húzni, illetve össze tudja nyomni. A NASA két éve már bemutatott egy hasonló konstrukciót. Akkor az ügynökség éppen nehéz terepeken is elboldoguló robotok kifejlesztésén dolgozott.

A DuCTT-ot a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusán ötlötte ki egy Jeffrey Friesen nevű Ph.D. hallgató.

A nehéz terep nem feltétlenül jelent tágas területet. A szellőzőcsatornák ugyanígy szóba jöhetnek. A mászórobot úgy halad előre a csövekben, hogy először a felső, majd pedig az alsó felét rögzíti a vezetékek belső falán. Ezt követően a felső rész ismét előrenyúlik, és az egész ciklus kezdődik elölről.

A szellőzőcsatornák üzemeltetése és karbantartása is költséges. Ez utóbbi tevékenységhez mellékesen általában szakembereknek szét is kell szerelni a csöveket, ami ugyancsak pénzigényes folyamat lehet. A vezetékek belsejében felkapaszkodó robottal sokkal egyszerűbb a takarítás. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy míg a módszerrel pénzt takaríthatunk meg, valószínűleg jobb, ha csak a munkaidő végén izzítjuk be az eszközt, mivel a masina zajos.

A DuCTT egyelőre még nincs piacképes állapotban, hiszen a csőmászáson kívül ez idő tájt még nemigen tud más feladatot elvégezni. A seprűhöz és a sűrített levegőhöz szükséges hellyel ugyanakkor már rendelkezik a szerkezet.

De lássuk, hogy is néz ki a DuCTT akció közben: