Helikoptert csatlakoztattak a NASA marsjárójához
A félreértések elkerülése végett meg kell jegyezni, hogy az űrügynökség munkatársai a Földön kerítettek sort a műveletre.

A NASA már az utolsó simításokat végzi a július 17-e és augusztus 5-e között útnak indítandó marsjáróján. Ezen végső felkészítő szakasz részeként az űrhivatal már egy helikoptert is hozzácsatlakoztatott a roverhez.

Míg a Perseverence (állhatatosság) nevű guruló jármű vizsgálódás céljából érkezik a vörös bolygóra, az 1,8 kilogramm tömegű rotoros szerkezet az égitest atmoszférájában a saját rátermettségét fogja próbára tenni. A marsi környezeti feltételeket szimuláló tesztek eredményei azt mutatják, hogy a helikopter a Mars légkörében is képes lesz elboldogulni.


Az amerikai űrügynökség csapata a helikoptert április 6-án rögzítette a roverhez, miután megbizonyosodott arról, hogy a szerkezet adatküldésre és -fogadásra egyaránt képes, illetve, hogy a marsjáró biztonságosan fel tudja tölteni elektromossággal.

Energiaállátás terén a légi jármű csak a misszió elején fog a roverre támaszkodni, napelemei bevetésével később már önállóan fogja kielégíteni áramigényét.

A Perseverence landolása után a helikopter két és fél hónapig még a marsjáró nyakán fog maradni. A rover 110 méterrel még arrébb szállítja majd, mielőtt megkezdi 30 napos próbarepülését.