hirdetés
hirdetés

Kiterjesztett valóság

Hazulról is lehet térben focimeccset nézni

A lakhelyünktől távol eső stadionokban lejátszott mérkőzésekről beszélünk.

hirdetés

Az éppen folyó futball-világbajnokság mérkőzéseit a legtöbb szurkoló sajnos nem tudja a helyszínen figyelemmel kísérni, és így kénytelen beérni a tévés közvetítéssel. A Washingtoni Egyetem tudósai éppen az ő kedvüket keresik, amikor a találkozókat megpróbálják a kiterjesztett valóság (AR) eszközeit alkalmazva háromdimenziós, „körüljárható” formában odavarázsolni a nézőközönség elé.

A technika az idei torna alatt a rajongók számára még biztosan nem válik hozzáférhetővé, reményteli jövőt „vetít” előre azonban a házon belüli szórakoztatásban.

A kutatók valójában egy olyan gépi tanulásos algoritmussal rukkoltak elő, amely a kétdimenziós adást térbeli mozgóképpé alakítja. A virtuális összecsapás élvezetéhez természetesen egy közvetítőeszközre – például egy AR-szemüvegre – is szükség van. A meccs tulajdonképpen a lakásban egy hologrammá lényegül át.

Optimális esetben a focirajongók később akár a konyhaasztalon három dimenzióban megjelenítve, a legkülönbözőbb és folyamatosan megváltoztatható szemszögből – és főleg: olcsón – követhetik nyomon a viadalokat. Feltéve, hogy megelégszenek a valóvilág-beli állapotokhoz viszonyítva nagyságrendekkel kisebb méretekkel.

Forrás: Konstantinos Rematas
Forrás: Konstantinos Rematas

Az AR-élmény megteremtéséhez az algoritmusnak nincs is másra szüksége, mint például egy YouTube-videóra.

A rendszernek elöljáróban persze meg kellett tanulnia, miként tárhatja elénk ismét háromdimenziós formában a játékosok sík alakban felbukkanó fizikumát. A neurális hálózat a FIFA 2018 nevű játékot nyüstölve tanulta ki valamelyest a mélységbecslés „mesterségét”. Az összes információ feldolgozásával a rendszer már megfelelő módon tudja elhelyezni a virtuális játékosokat a hologram szerűen elénk terített focipályára.

Bár a meccsek alatt a helyszínen megélt hangulatok „távérzékeltetése” még biztosan sokáig lehetetlen marad, az otthon ragadt érdeklődők a washingtoni fejlesztést jó eséllyel üdvözölni fogják. Ha közvetlenül nem is mártózhatnak meg a stadion atmoszférájában, a meccseket körüljárhatják, és az élmény a pénztárcájukat is kevésbé fogja megviselni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Digital Trends)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[224538] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés