Zamaróczy Ádám 2020. december 07. 16:00
Hazatért Japán portyázó űrszondája
Egy aszteroidából vett kőzetmintával a tarsolyában, több mint egy éves utazást követően hazaérkezett a japán űrügynökség (JAXA) Hajabusza-2 nevű űrszondája.

A Ryugu nevű kisbolygóról lecsippentett szuvenírt tartalmazó kapszulát magyar idő szerint december 5-én délután eresztette a Föld légkörébe a szerkezet. Némi izzasztó száguldozást követően végül is egy ejtőernyőn himbálózva, Ausztráliában ért földet a zsákmány, amelyet a szakemberek már be is gyűjtöttek.

Egy 278 millió dolláros misszió keretében a Hajabusza-2 2014. december 3-án, a Tanegasima Űrközpontból, egy H-IIA 202 rakétán vágott neki a portyázó kalandnak. Az ionhajtóművekkel üzemelő jármű három és fél év alatt jutott el a Ryuguhoz, ahol aztán két rovert, egy műszercsomagot, egy kamerát és egy ütközésmérőt is leküldött az égitestre. A mintagyűjtésre csak ezt követően került sor.

A Hajabusza-2 csupán a második űrhajó, amely kőzetmintát hozott haza egy aszteroidáról. Először az űrszonda nem meglepően csak Hajabuszának nevezett elődje tudta végrehajtani ezt a bravúrt. Ez utóbbi jármű 2010-ben egy Itokawa nevű kisbolygóról tért vissza egy kis kőzettani ízelítővel.

Minthogy évmilliárdok alatt is csak kevés változáson esnek keresztül, a tudósok számára a Ryuguhoz hasonló aszteroidák kiváló lehetőséget biztosítanak akár a Nap-rendszer-keletkezésekor uralkodó egykori viszonyok tanulmányozására is.

A Hajabusza-2 a zsákmányszerző körút befejezésével egyébként még egy kis szusszanásra sem kapott időt; a második generációs űrszondát a működtetői most Nap-körüli pályára állítják, ahol további kisbolygókat is meg fog még vizsgálni.