Hazalátogatás avatárral
A légi közlekedés esetleges visszaszorulását okozó technológiát fejlesztett ki Japán legnagyobb légitársasága, ami furcsa.

Érdekes módon éppen Japán legnagyobb légitársasága kifejlesztett egy olyan technológiát, amellyel az utazás fizikai természetű nyűgeitől megkímélve lehet eljuttatni az ügyfeleket úticéljaikhoz. Jelen esetben egyelőre [sajnos (még?)] nem teleportálásról beszélünk, hanem egy mobilis távjelenlétet biztosító megoldással állunk szemben.

Newme nevű robotjáról az All Nippon Airways (ANA) a tokiói Combined Exhibition of Advanced Technologies nevű kiállításon rántotta le a leplet. A szerkezet tulajdonképpen úgy néz ki, mintha egy táblagépet egy önvezető porszívóba szúrt oszlop tetejére applikáltak volna.

Forrás: YouTube

Tegyük fel, hogy az otthonunktól sok ezer kilométer távolságra töltjük mindennapjainkat, ám közben gyakran honvágyunk keletkezik. Az ANA koncepciójában ilyenkor elég csak magunkra ölteni a newme-hez tartozó virtuális valóság headsetet, a kezünkbe ragadnunk a robot irányítását, és így a messzi lakásban a szerkezettel immár „avatárként” ide-oda gurulva chatelhetünk videón a szeretteinkkel.

Az ANA 2020 nyaráig 1000 newme-t szándékozik eladni, amelyeket aztán a távszurkolástól a „távgyógyászatig” számos területen felhasználhatnak majd a vásárlók.