Hatékonyan üzemel a kínai várostisztító torony
Próbafutása alatt jelentősen csökkentette az őt környező füstköd sűrűségét.

Hszianban biztatóan teljesített első tesztjén a világ feltehetően legnagyobb légtisztító épülete.

A próbafutás eredményei szerint a 100 méter magas létesítmény jelentősen javított a város levegőjének minőségén.

Az Institute of Earth Environment at the Chinese Academy of Sciences (kb. a Kínai Tudományos Akadémia Földi Környezeti Intézete) munkatársainak megfigyelése alapján a pár hónappal ezelőtti beüzemelése óta a torony naponta több mint 10 millió köbméter tiszta levegőt állított elő. A településen belül a megfigyelt 10 négyzetkilométeres területen a szmog még az erősen szennyezett napokon is elviselhető szintre csökkent.

A levegő megtisztításához először a torony alapja köré épített, számos, napenergiától fűtött üvegház magába szívja a füstködöt. Ez az „újdonsült” forró levegő az égimeszelő létesítményben több filteren átszűrve felemelkedik, majd pedig visszakerül az atmoszférába. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a tisztítást viszonylag kevés villamos energia felhasználásával lehessen elvégezni, márpedig az áramot Kínában főleg szénerőművek termelik meg.

A torony tulajdonképpen egy későbbi, 500 méter magas és 200 méter átmérőjű, hasonló létesítmény próbaverziója. A nagytestvér körül 30 négyzetkilométernyi üvegházfarm terülhet majd el.