hirdetés
hirdetés

Meditech

Hatékony hordható rákdiagnosztizáló eszköz

Mintavétel helyett a véráram folyamatos ellenőrzésével lehet vizsgálati célból elfogni a rákos sejteket a készülékkel.

hirdetés

Egy amerikai fejlesztésű, hordható eszköz folyamatosan és közvetlenül a beteg véráramából gyűjti be az élő rákos sejteket. A Michigani Egyetem mérnökei és orvosai által kifejlesztett szerkezet a rák diagnosztizálását és a kezelését is jelentősen megkönnyítheti.

A tudósok szerint a daganatok egy perc alatt több mint 1000 rákos sejtet tudnak a véráramba bocsátani. Ezen útnak eresztett sejtekből nehéz akármennyit is elfogni, hogy vizsgálati céllal tanulmányozni lehessen őket. A jelenlegi módszerek mintavétellel dolgoznak, de egyáltalán nem garantált, hogy akár előrehaladott stádiumú rák esetében is a mintákkal akár egy maliciózus sejtet is kézre tudnak keríteni.

Az új eszköz órákon keresztül, a vérfolyam rendületlen ellenőrzésével tudja kiszűrni a rosszindulatú elemeket. A szerkezet kifejlesztését vezető tudós, Sunitha Nagrath szerint a régi és az új metódus között akkora a különbség, mint egy ötpercenként egy képet készítő, illetve egy valós idejű videót közvetítő biztonsági kamera között. Míg az első esetben a betolakodó könnyedén bejuthat a számára tiltott területre, a másodikban – legalábbis észrevétlennek maradni – esélye sincsen.

Forrás: Tae Hyun Kim, University of Michigan

A készüléket négy fő komponens, méghozzá egy mikrovezérlő, egy perisztaltikus szivattyú, egy heparin-(véralvadásgátló) injektor és egy mikrofluid chip alkotja.

Amikor a páciens az eszközt viseli, a perifériás vénájából származó vért egy tartós intravénás katéterrel átvezetik az apparátuson, amellyel így a páciens vérét sokkal megbízhatóbban tudják átvizsgálni a hagyományos technikáknál.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Wearable Technologies)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés