Hatékony energiatermelés sós vízben membránnal
Hollandiai tudósok létrehoztak egy hártyát, amely sós vízbe helyezve e jelenleg leghatékonyabb, hasonló módszereknél 100-szor több áram előállítására alkalmas.

A hollandiai Leideni Egyetem vegyészei kitalálták, miként lehetne sós vízből egy bizonyos membrán segítségével minden eddigi hasonló technikánál 100-szor több energiát kicsikarni. Az újonnan kifejlesztett, szén alapú hártya titka, hogy egyszerre ultravékony (egy molekulányi vastagságú) és lyukacsos.

Amikor édesvíz és sós víz találkozik egymással némi só és egyéb részecskék is gazdát cserélnek közöttük. Ha ilyenkor a vízbe egyfajta membránt helyeznek, a hártya a molekulák mozgásából energiát tud generálni. Az ilyen hártyák energiatermelő hatékonysága annál jobb, minél vékonyabbak és likacsosabbak. A probléma mostanáig az volt, hogy nagyon nehéz egyszerre filigrán és porózus membránt létrehozni. A hollandiai tudósoknak most ez sikerült.


Áttört grafénlemezekkel már sokan próbáltak hatékony energiatermelő rendszerek megteremtésével, de a leideni megoldás pont a másik végénél ragadja meg a problémát. A „termelékenyebb”, két nanométer vastagságú membránt a nulláról építik fel a szénmolekulákból, méghozzá hézagokban gazdagon, és ezen hiányosságok miatt teljesít olyan kiemelkedően a találmány.