Hatékony, intelligens és fenntartható termékek és folyamatok
Az Év Gyára versenyt 2019-ben ötödik alkalommal hirdettük meg, és a korábbi évekhez hasonlóan nehéz dolga volt a zsűrinek. Az erős mezőnyben a vállalatok között több kategóriában is holtverseny alakult ki, az értékelésben pedig nagy szerepet játszottak a gyárlátogatás tapasztalatai. A kategóriagyőzteseket bemutató sorozatunkat most a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti üzemével folytatjuk.

Az 1989-ben alapított magyarországi gyáregység a Legjobb termelővállalat kategória győzteseként végzett a 2019-es Év Gyára versenyen. A Continental Automotive Hungary Kft. emellett további hét kategóriában került shortlistre, köztük az Ipar 4.0, a Dolgozói és vevői elégedettség, illetve az Energiahatékonyság szekcióban. Eredményei és működési folyamatai pedig nemcsak a díjazott kategóriában, hanem ez utóbbi területeken is kimagaslóak.

A Continental-vállalatcsoport hazánkban hét gyárral, egy mesterségesintelligencia-fejlesztő irodával, egy szoftverfejlesztési központtal, egy gumiabroncs-kereskedelmi képviselettel, továbbá egy logisztikai bázissal rendelkezik. Ezek mindegyike a budapesti gyárhoz hasonló értékekkel működik, amelyek közül kiemelendő a hatékonyságra és a fenntarthatóságra törekvés, illetve az innovativitás. Vezető technológiai vállalatként a cégcsoport intelligens megoldásokat kínál az autóipar, továbbá a mobil gépek, a közlekedés és a szállítmányozás számára. Ehhez nélkülözhetetlen a folyamatos megújulás és az elkötelezett, magasan képzett szakembergárda.

Magyarországi zászlóshajó: a budapesti Continental üzem

A cégcsoport magyarországi jelenlétének zászlóshajójaként a budapesti Continental-gyár a világ vezető autógyártói számára állít elő autóelektronikai és mechatronikai rendszereket, illetve eszközöket. A termékportfólió – csakúgy, mint a teljes iparág – folyamatosan megújul, így a legfejlettebb gyártástechnológiákra van szükség a termelésben. A fővárosban világszínvonalon készülnek elektronikai vezérlőegységek, digitális kijelzők és műszerfalak, multimédia- és telekommunikációs rendszerek, nagy teljesítményű áramátalakítók, elektromos motorok és generátorok is. Így az üzem kulcsfontosságú szerepet lát el az elektromos és önvezető autók vezérléséhez és működéséhez szükséges komponensek gyártásában.

Előremutató intelligens megoldások

A legmodernebb termékek előállítása tehát a legmodernebb termelési technológiák alkalmazását követeli meg. Az iparági kihívások, valamint a munkaerőpiaci nehézségek pedig még tovább serkentik a hatékonyságfokozásra és az automatizációra való törekvést. Épp ezért a Continentalnál lean módszerek alkalmazásával egyszerűsítik a belső folyamatokat – ez az átláthatóság mellett a termelékenység növelésén keresztül a versenyképesség megtartásában is kulcsfontosságú.

A gyártási digitalizáció így egyáltalán nem távlati cél a budapesti üzemben sem. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mindig újabb és újabb megoldások kerülnek bevezetésre, aminek köszönhetően hatékony és jól szervezhető a termelés. Az új hardver- és szoftvereszközök megjelenésével, robotok alkalmazásával, továbbá önvezető járművek telepítésével a humán erőforrás nagyobb hozzáadott értékű feladatokban alkalmazható, míg a repetitív munkafolyamatokat gépek végzik az emberek helyett.

A digitalizáció másik előnye, hogy a termelésből nyert adatok, a jól felépített rendszereknek köszönhetően, gyakorlatilag felhasználásra – vagyis döntésre – készen kerülnek a vezetők elé. Így sokkal gyorsabban, a termelési folyamatokra valós időben reagálhatnak a döntéshozók.

Hatékony döntési folyamatok, optimalizált működés

Az átalakuló döntési folyamatokat nemcsak a beáramló adatok, hanem a megbízható mérési megoldások is támogatják. A budapesti telephelyen a termékek és a termelési műveletek nyomon követésére mérő- és monitoringrendszerek kerültek bevezetésre, amelyekkel a sorozatgyártás mellett az egyedi termékek készítését is figyelemmel kísérhetik. Ezzel egyszerűsödik az egyedi rendelések kezelése és követése, ami a széles termékpaletta mellett elengedhetetlen.

A minőségbiztosítás szempontjából kiemelendő, hogy mesterségesintelligencia-alapú rendszer bevezetésén dolgoznak az üzemben, ami mintaprojektként szolgál a telephely további folyamatai számára.

Elégedett dolgozók, kimagasló minőségű termékek

A cégcsoport számára világszerte, így Magyarországon, a budapesti üzemben is fontos szerephez jut a vevői elvárásoknak való megfelelés. Ahhoz azonban, hogy kifogástalan minőségű termékek készüljenek, nem elég jól működő menedzserfolyamatokat fenntartani, nélkülözhetetlen a magasan képzett, gyakorlott dolgozók megtartása is.

Ennek érdekében a cég külön figyelmet fordít a fluktuáció visszaszorítására. A munkavállalók évi rendszerességű kérdőíves megkérdezését egy évtizede vezették be. Ezt a szondázást fókuszcsoportos interjúkkal egészítik ki, így átfogó képet kapnak a munkakörülményekről, az elvárásokról és a fejlesztési lehetőségekről. A figyelem pedig megtérül: a dolgozói elégedettség fokozatosan nő, amihez a vezetők képzése és a vezetői magatartás fejlesztése is jelentősen hozzájárul.

Fenntartható termelés: a jövő kulcsa

A Continental-vállalatcsoport célkitűzései között szerepelt, hogy 2020-ban teljes mértékben megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-felhasználásra tér át. A vállalás része továbbá, hogy növeli a lokális energiatermelési kapacitásokat, ami a magyarországi üzemek építésénél és fenntartásánál is szempont.
A környezetvédelmi intézkedések azonban nem állnak meg a termelésnél: a Continental-csoport a szállítmányozás terén is tudatosan választ. Így a budapesti üzemben a légi szállítmányozás helyett, amikor csak lehetőség van rá, a tengeri szállítást részesítik előnyben, amivel a kibocsátás igen jelentős mértékben csökkenthető.