hirdetés
hirdetés

Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt. Különös temetkezéseket találtak Szibériában.

hirdetés

A 3500 éve halott férfiakat és nőket páros sírokba temették úgy, hogy például egymás kezét fogták és fejüket egymás felé fordították. A Sztarij Tartaszban talált mintegy 600 sírban több olyan akadt, amelyben látszólag örök ölelésben feküdtek a párok, valójában hátborzongató történetet sejtetnek. A Vaszilij Labeckij vezette kutatócsoport most DNS-vizsgálatokkal eredt a rejtély nyomába – írja a Siberian Times.

A jeleneteket a halál beállta után rendezték meg, de a magyarázatukat még csak találgatják – mondta el Labeckij a Siberian Timesnak. Lehetséges, hogy az Andronovói kultúrcsoporthoz tartozó temetkezések a családi kapcsolatok hangsúlyozásának kezdetei, de az is lehet, hogy amikor a férfi meghalt, a feleségét is megölték, hogy vele temethessék el. Más temetési elrendezések nemi aktust mímelnek, vagyis előfordulhat, hogy egy fiatal nőt öltek meg a férfi halálakor és rendezték el a jelenetet, hogy a túlvilágon se szenvedhessen hiányt az élvezetekben az elhunyt.

Nyugat-Szibériában, Novoszibirszk környékén találtak olyan sírokat, amelyekben felnőtteket temettek gyermekekkel. Vjacseszlav Mologyin, az Orosz Tudományos Akadémia professzora a Siberian Timesnak elmondta, csak találgatnak, fogalmuk sincs, miért tették mindezt, lehet, hogy amikor a férfi meghalt a sírt nyitva hagyták a feleség számára és annak halála után a férfi mellé temették, de az is lehet, hogy ezek a párok tényleg egy időben hunytak el. A felnőtt-gyermek sírok esetében a temetési póz sokkal természetesebbnek tűnik, felnőtt-felnőtt esetében azonban eléggé furcsák, ezért most DNS-vizsgálatokkal próbálják az együtt eltemetettek rokonsági kapcsolatát kideríteni.

Lev Klein, a Szentpétervári Egyetem professzora elképzelhetőnek tartja, hogy a szexuális jelenetet utánzó póz az ókori indiai deeksha rítussal van kapcsolatban, amely szerint az emberek a testüket az isteneknek ajánlják, s második születésükhöz egy nőt kell megtermékenyíteniük.

Karosszékben
Az andronovói kultúra több bronzkori kultúra összefoglaló neve. Nyugat-Szibéria és a Nyugat-ázsia sztyeppés területén terjedt el mintegy 4000 éve. A gödörsíros kurgán-kultúra kései típusa, amelyet indoiráni népekkel hoznak kapcsolatba. A nomadizáló életforma mellett a letelepültebb változatok is kialakultak benne. Fontos szerep jutott náluk a kézművességnek és a kereskedelemnek. A kultúrcsaládba többek között a Szintasta-, Petrovka-, Alakul-, Fjodorovó-, Mezsovka-, Alekszejevka–Szargari, Irmeny-, Karaszuk-, Cserkaszkuli-, Pahomovói, Szuzguni, Elovka-kultúra tartozott.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[142997] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés