Határozott haptikus válasz alacsony feszültségen is
A TDK új aktuátora röpke reakcióidejével az érintőképernyők mögött kiváló szolgálatot teljesíthet.

Forgalomba hozták a TDK ultravékony, PiezoHapt nevű aktuátorát.

A PiezoHapt a jelenleg kaphatóak közül a világ egyik legvékonyabb haptikus alkotóeleme.

Csupán 0,35 milliméteres vastagságával és 4 milliszekundumos válaszidejével energiatakarékosabb a hagyományos excentrikus motoroknál vagy lineáris aktuátoroknál.

A PiezoHapt monomorfikus kialakítása egy rezgő lemezből és az egyik oldalára applikált, többrétegű piezoelemből áll. A monomorf struktúra lehetővé teszi, hogy az eszköz alkalmazkodni tudjon a hőmérsékleti és morfológiai kihívásokhoz, illetve hogy alacsony feszültségen is határozott válasszal szolgáljon. Az aktuátor működtetéséhez akár 24 V is elég, és az alkalmazott feszültség amplitúdójától és frekvenciájától függően számos rezgésmintát képes létrehozni.

A rezgésminták széles skáláját felvonultató PiezoHaptet okostelefonokban, hordható eszközökben, táblagépekben, touchpadekben, illetve az ipari irányítórendszerekben remekül fel lehet használni a haptikus visszajelzésekhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a parányi "motornak" köszönhetően a használó egyértelmű visszajelzést, kis kattanást érez, mintha mechanikus nyomógombot működtetne.