Hat világújdonsággal rendezték a házi kiállítást
A teljes megmunkálást végző, egyetemes maró- és portálgépek frontján is tudott újat mutatni a DMG MORI. 

Hat világpremiert és további, az ipar 4.0 koncepciójához köthető, innovatív termelési megoldásokat mutatott be menetrend szerinti, év eleji szemléjén a DMG MORI csoport. A világszerte elismert szerszámgépgyártó a cégcsoporthoz tartozó Deckel Maho pfronteni üzemében 7400 m²-en, 90 kiállított géppel várta a látogatókat. A Dél-Németországi egységében a változatos termékkínálatát felvonultató konszern egyszerre bocsátotta közszemlére hagyományos bestsellereit, valamint a gyártásban és az automatizálásban kifejlesztett legkorszerűbb újításait. A szerszámgépek legfrissebb hullámában teljes megmunkálást végző eszterga-maró, egyetemes maró, illetve óriás alkatrészek előállítására alkalmas XXL megoldásokat fedezhettek fel az érdeklődők.

Így ítélik meg a vezetők

Dr. Rüdiger Kapitza és dr. Masahiko Mori, a szerszámgépgyártó konszern vezetője az esemény nyitónapján sajtókonferencián számolt be a társaság jelenlegi helyzetéről és a jövőbeli tervekről.

Előadásában Kapitza úr a piaci stabilizáció lehetséges évének nevezte a 2016-os esztendőt, amikor is az olasz, a német, az USA-beli és a japán áruforgalom is növekedési pályán maradhat. Éppen ezért a DMG MORI erős globális jelenlétre törekszik, és a várakozások szerint a cég világpiaci részesedését is növelni tudja. Amint azt bejelentette, május 23-án Moszkvában egy húsz high-tech berendezést felvonultató technológiai centrum felavatására is sort kerít a vállalat.

Mori úr beszédében kiemelte, hogy a 2015-ös intézkedések sikere után a japán kormány idén 2 milliárd eurónyi forrást szándékozik elkülöníteni az elavult ipari gépek lecserélésére. A cél érdekében a szerszámgépipar ebből az összegből 600 millió eurónyi támogatásra számíthat, amit például az a tény is indokolttá tesz, hogy a szektor gépparkjának 60 százaléka már meghaladta a húszéves élettartamot. Az elnök kifejezte abbéli reményeit, hogy a japán-német közös vállalat 2016-ban is a meghosszabbított program haszonélvezője maradhat.

Nyitott kapukkal a világújdonságokra

De lássuk, hogy az idei pfronteni mustrán milyen világújdonságokkal találkozhattak a látogatók.

  • Az új, 120 százalékkal nagyobb forgatónyomatékra képes compactMaster orsóval érkezik a CTX gamma 3000 TC sorozat második generációs eszterga-maró szerszámgépe. A berendezés x és y irányú úthosszának 150, illetőleg 20 milliméteres megnövelése még nagyobb flexibilitást biztosít a sugárirányú megmunkálásban. Kitágított munkatartományának köszönhetően a második generációs CTX gamma 3000 TC 170 mm hosszúságú szerszámmal akár 700 mm átmérőjű munkadarabok megmunkálását is lehetővé teszi.
  • A modulárisan cserélhető orsók széles kínálatával a negyedik generációs DMU 160 P duoBlock az egyetemes marógépek jeles képviselője. A maximum 30 000 percenkénti fordulatra képes speedMaster, valamint az akár 1000 Nm-es nyomatékot elérő powerMaster orsó egyaránt felhasználható az apparátushoz. A rendszer kimagasló precizitása többek között a teljes egészében vízhűtéses előtolási hajtásnak köszönhető. A két öntvényből álló duoBlock koncepció által biztosított merevség nagyobb megmunkálási teljesítményt biztosít a felhasználók számára.
  • 2100 mm×2100 mm×1250 mm-esre növelt munkaterületével a második generációs DMU 210 P a portálgépek új nemzedékének első fecskéjének tekinthető. A konstrukció nagy merevsége és az orsó hőmérséklet-növekedését szakadatlanul felügyelő, intelligens hűtőrendszer fokozott és hosszú ideig fenntartható precizitást tesz lehetővé. A negyedik generációs DMU 160 P duoBlockhoz hasonlóan, például az orsók tekintetében, a második generációs DMU 210 P is rendkívüli modularitást képes felmutatni. A megmunkálóközpont formabontó, dobtáras szerszámtárolója 303 SK50-es szerszám befogadására alkalmas.
  • A DMG az XXL alkatrészek megmunkálásánál elvárt lehető legjobb felületi minőség és nagy dinamika eléréséhez fejlesztette ki a DMU 600 G lineart (a típusjelzésben a G a gantry kivitelre utal). A terjedelmes berendezésben a rendkívül pontos munkafolyamatok kivitelezését az érintésmentes lineáris motorhajtás innovatív technológiája segíti elő. Ezzel a módszerrel a motorok közvetlen és merev módon kapcsolódnak a gépszerkezethez, és így az erőátvitelből fakadó káros rezgések kiküszöbölhetők. A gépen belül az átfogó hőszabályozás a rendszer egészében egyenletes hőmérsékletet tesz lehetővé. Az akár 30 tonnás munkadarabok kezelésére képes DMU 600 G linear terhelhetősége négyzetméterenként 15 000 kg. A szabványos konfigurációban az asztal terjedelme 5000 mm×3000 mm, 6000 mm×3500 mm×1500 mm tágas munkatartománnyal.

 

  • Az egyedi kondíciók tekintetében kivételes berendezések készülnek a DMG MORI Le Locle-i üzemében. A svájci egységben legyártott Dixi sorozat képviselői kimagaslóan pontos munkavégzésükkel emelkednek ki a mezőnyből. A megmunkálóközpontok impozáns eredményei a kiváló gépészet, a kézi kivitelű vezetések és a különleges gyártási körülmények szimbiózisának köszönhetők. A sorozat teljességgel vízzel hűtött előtolási hajtásai és vezetékérintkezési felületei jelentik a tökéletes hőstabilitás „melegágyát”. Bár a széria kisebb munkadarabokhoz kifejlesztett tagja, a Dixi 125 legfeljebb 1250 mm átmérőjű munkadarabokhoz alkalmas, a gép 1250 mm×1250 mm×1150 mm-es munkatartománya így sem nevezhető elhanyagolhatónak. A szerszámgép 15 µm alatti térfogati pontossága a kézi kivitelű vezetékek érintkezési felületeinek rendkívüli simaságát (
  • Csökkentett folyamaterejének köszönhetően a gondos filigránmunkák területén domborítja ki leginkább kvalitásait az Ultrasonic 20 linear második generációja. Az akár maximum 0,1 mikrométeres felületi minőség kialakítására képes szerkezet az óragyártásban, az optikai és egészségügyi szektorban, illetve az öntőformák nagy precizitású előállításában jeleskedhet leginkább. A megmunkálás során a vibrációknak az Ultrasonic technológiája által biztosított kiküszöbölése a folyamaterőt, a fémeltávolítási teljesítményt és a szerszámok élettartamát is kedvezően befolyásolja, amivel pontosabb és költséghatékonyabb munkavégzésre nyílik lehetőség. Az Ultrasonic 20 linear második generációját egyebek mellett jelentősen megnövelt teljesítményű A, C és z tengely, csupán 3,5 m2-es helyigény és 15 kg-ra növelt terhelhetőség jellemez. Felszereltségének köszönhetően rendkívül rugalmas, öttengelyes, szimultán munkavégzésre is alkalmas a szerszámgép.

Az összes megmunkálóközpont a Celos egységes, 16 applikációra épített, érintésalapú számítógépes felületén keresztül irányítható, amely a gyártó szerint a felhasználó számára zökkenőmentes átállást biztosít az ipar 4.0 digitalizált korszakába. A mintegy három éve bevezetett vezérlőrendszer a megrendelések, a munkafolyamatok, illetve a gépi adatok kezelését, dokumentációját és megjelenítését egyaránt lehetővé teszi. A platform segítségével a munkafolyamatok komputerizált, üzemszintű integrációja a termelékenységet is drasztikus mértékben „megolajozhatja”.