hirdetés
hirdetés

Kriminalisztika

Hasfelmetsző Jacket elkaphatták volna

A rettegett sorozatgyilkost elkaphatták volna, ha megfogadják a vidéki sebész javaslatát, és elkezdik az ujjlenyomat-vizsgálatokat. Az ötlet azonban legalább 50 évvel megelőzte korát.

hirdetés

Robert Blake Overton, a Grimstone-ban élő sebész már Hasfelmetsző Jack színre lépése előtt megírta háromoldalas levelét, amelyben részletesen feltárta, miképpen lehet az ujjlenyomatokat felhasználni a kriminológiában. 1840. május 6-án ugyanis Lord William Russellt, a 73 éves politikust átvágott torokkal találták meg ágyában fekve. Tíz nappal később a sebész elküldte segítőkész levelét az áldozat unokaöccsének, Lord John Russellnek, a későbbi miniszterelnöknek, aki továbbította azt a Scotland Yardnak.

Overton javasolta, hogy rögzítsék a helyszínen talált véres ujjlenyomatokat és vessék össze azokat a gyanúsítottak ujjlenyomataival, mivel minden embernek sajátos ujjlenyomata van. A doktor levelében mintát is küldött két tintás ujjlenyomatról, hogy alátámassza teóriáját. Overton levelét most árverésre bocsájtják a Sotheby’s aukciósházban. Gabriel Heaton, az aukciósház szakértője a The Independentnek elmondta, ha az illetékesek komolyan vették volna a vidéki orvos tanácsát, a Viktória-kor kriminológiája másképpen alakult volna. Például nagyobb esélye lett volna annak, hogy elkapják Hasfelmetsző Jacket.

London, a Whitechapel-negyed fő utcája 1890-ben
London, a Whitechapel-negyed fő utcája 1890-ben

Heaton elmondta, az elfeledett orvos legalább 50 évvel megelőzte korát. Hivatalosan először ujjlenyomatokat az 1850-es évek legvégén használt William Hershel, egy brit hivatalnok Indiában szerződések személyi azonosító jeleként. A bűnüldözésben azonban az 1890-es évekig nem alkalmazták. Még Sherlock Holmes is csak 1903-tól élt vele. Overton javaslatát nem használták fel a Russell-ügy nyomozásában, bár az igazsághoz tartozik, hogy a korabeli rendőrök nem fektették el olvasatlanul a levelét: a hátoldalon az olvasható, hogy nem tudtak lenyomatokat venni, mivel csak azoknak az orvosoknak látszanak jól ujjlenyomataik, akik először megvizsgálták az áldozat sebét.

Karosszékben
Habár - miként Fantomkép Hasfelmetsző Jackről című posztban írtam - az 1888-ban legalább öt nőt brutálisan meggyilkoló Hasfelmetszőt mind ez ideig nem sikerült azonosítani, Russell gyilkosát elkapták. Svájci inasa, François Benjamin Courvoisier lopta gazdáját hosszabb ideje, ám lebukott, és a lord elzavarta. Courvoisier ekkor ölte meg. A férfit nyilvánosan felakasztottak, a 40 000 néző között ott volt Dickens és Thackeray is.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[119573] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés