hirdetés
hirdetés

Mérés

Harrison órája

Az ácsmesterből lett órásmesternek 58 éven át tartott a pokoljárása, de végül megmentette a hajósokat.

hirdetés

A Cambridge University Library digitalizálja a 18. században működött, úgynevezett Hosszúsági Bizottság iratanyagát. Levelek, találmányok, tengeri felfedezések, úti beszámolók, véleményezések stb., összesen 48 596 lapoldal válik bárki számára hozzáférhetővé.  A teljes archívum John Harrison történetét gazdagabb környezetbe helyezi, miközben bepillantást enged az asztronómia, a felfedezések, a technológiai újítások, a kreativitás világába az Ipari Forradalom idején – mondta el Richard Dunn, a projektben résztvevő National Maritime Museum munkatársa a The Guardiannek.

Az angol parlament 1714-ben 20 ezer font pályadíjat tűzött ki egy olyan szerkezet megalkotására, amivel 30 szögperc (kb. 60. kilométer) pontossággal meg lehet határozni a hosszúsági fokokat. A pályázatok elbírálására pedig létrehozták a Hosszúsági Bizottságot. A felhívás az órások érdeklődését is kiváltotta, mivel úgy vélték, egy pontosított óra alkalmas a feladat megoldására. Végül egyetlen órás jutott el pályamű leadásáig: John Harrison ácsmesterből lett órásmester több mint 20 évnyi fejlesztés után, 1735-ben.

A 34 kilogrammos óra - miközben a világ legjobb órái 1 percet tévedtek 1 nap alatt - 1 másodpercet tévedett 1 hónap alatt, de a bizalmatlan bizottság némi előleg kifizetésével továbbfejlesztést javasolt. Ezzel amúgy Harrison is egyetértett és továbbdolgozott, majd beadott egy második órát is 1739-ben, amit megint elutasítottak, majd fejlesztett egy harmadikat is, amit azonban be sem adott, mert időközben tudomást szerzett arról, hogy egy órás éppen az ő - ti. Harrison - tervei alapján készített egy zsebórát.  Most már Harrison is kicsinyíteni akarta az óráját, amit - immár a negyediket - 1760-ban készített el.

Az óra a három hónapos próbaúton mindössze 1 percet tévedett, de a Hosszúsági Bizottság újabb feltételeket szabott. Harrison 1772-ben, 58 évvel a pályázat kiírása után 79 évesen elkészítette az ötödik órát is, de azt egyenesen III. György királynak ajánlotta fel nem bízva többé a bizottságban. A király utasította a parlamentet, hogy a pályázatból megmaradt 8750 fontot utalják ki az órásnak. Igaz, közben 1772-ben a brit felfedező, James Cook világhírű felfedezőútjára Harrison órájának másolatát vitte magával és a legjobbakat mondta az óráról. John Harrison 1776-ban halt meg, hivatalosan soha nem nyilvánították győztesnek azon a pályázaton, amin 20 éves korától egész életében dolgozott.

Karosszékben

A 18. századra egyre nagyobb gondot jelentett a hajózásban az, hogy a hosszúsági fokot csak pontatlanul tudták megbecsülni. 1707-ben a Gibraltárból hazatérő angol flotta a La Manche-csatornán 4 hajót és 1647 embert vesztett, mert a nagy ködben nem tudták meghatározni földrajzi helyzetüket. A katasztrófa hírére Anna királynő pályadíjat tűzött ki a hosszúsági érték pontos meghatározására.

 

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[134000] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés