Egymást segítő, hangyák ihlette robotokat alkotnak
A kicsiny szerkezetek egymással összekapcsolódva immár az egyedül leküzdhetetlennek bizonyult akadályokkal is könnyedén megbirkóznak.

Előfordul, hogy amikor a hangyák egy egyedül leküzdhetetlennek tűnő szélességű réshez érnek, segítségül hívják a bajtársaikat, hogy egymásba kapaszkodva a testükkel hidat képezzenek a „szakadék” fölött.

A Notre Dame Egyetem mérnökei létrehoztak egy kicsiny, négylábú, mechanikus teremtményt, amely képes lemásolni ezt a viselkedést, s mint ilyen, a későbbiekben akár a  hatékonyabb kutató-mentő robotok kifejlesztését is megkönnyítheti.

Bár a négylábú robotok számos előnnyel rendelkeznek a kerékkel közlekedő megfelelőikkel szemben, alkalomadtán az ő útjaikat is keresztezhetik olyan akadályok (pl. túl széles és mély hasadékok, vagy túl meredek torlaszok), amelyekkel egymagukban képtelenek megbirkózni. Az amerikai szakemberek által megteremtett, 3D-nyomtatott szerkezetek egymással szoros együttműködésben azonban már az ilyen kihívásokat is le tudják küzdeni.

Míg a 15-20 centiméter hosszú mesterséges kreatúrák működéséhez szükséges számításokat egy integrált mikroprocesszor végzi el, meghajtásukért egy lítium-polimer akkumulátor a felelős. Az egységek ezen felül egy fényérzékelővel, valamint egy elülső és egy hátsó mágneses érintőérzékelővel is fel vannak szerelve.

Amikor a robotok különböző akadályokba – például egy ragasztóval a földhöz erősített fahasábba – ütköznek, bizonyos vezeték nélküli jelek kibocsátásával a közelben tartózkodó példányoktól segítséget kérnek. Amikor a „bajtársak” megérkeznek, a mágneses érintésérzékelőkkel az egymáshoz viszonyított pozíciójukat a megfelelő helyzetbe állítják, majd pedig egy láncot képezve összekapcsolódnak. Ilyen módon igény szerint egy szakadékon átívelő hidat vagy akár egy akadálymászó vonatot is alkothatnak, sőt az erejüket összeadva, együtt olyan objektumokat is a vállukra kaphatnak, amelyeket egyedül nem tudnának felemelni.

A fejlesztők pillanatnyilag a szerkezetek érzékenységének, együttműködési képességeinek és akkumulátorkapacitásának javításán dolgoznak.

A kicsiny, „kollaboratív” szerkezeteket ismertető tanulmányukat a Science Robotics nevű folyóiratban jelentették meg a kutatók.