Hamarosan működésbe lép a világ első úszó szélerőműve
A Skócia partjainál kialakított Hywind kísérleti telep a világ első úszó szélerőműparkjaként 20 000 háztartás számára fog elegendő energiát előállítani.

2014-ben a szélenergia az Egyesült Királyság villamosenergia-igényének 9,3 százalékát fedezte. Ez a szám jelentősen emelkedhet, ha az északi-tengeri kísérleti program sikeres lesz. A Skócia északkeleti partjánál kialakított és 2017-ben működésbe lépő Hywind próbatelep lesz a világ első úszó szélerőműparkja, és akár 20 000 lakás számára is elég áramot fog előteremteni.

Míg a legtöbben elismerik, hogy a szélturbinák kiváló eszközei a megújuló energia előállításának, a monstrumok okozta zaj- és vizuális szennyezés miatt az ún. „csak ne az én kertembe” attitűd is meglehetősen elterjedt az emberek között. A norvég Statoil olajtársaság és a skót kormány együttműködésében kialakított Hywind próbafarmot épp a hasonló ellenvetések miatt kívánták a parttól körülbelül 24 kilométer távolságban elhelyezni az építők. A szélerőműfarm négy négyzetkilométeren fog elterülni, és 95-120 méter mélyen fog a tengerbe hatolni. Turbinánként hat megawattos kapacitásra számíthatnak a felhasználók. A telephelyen erősebb, állhatatosabb és nagyjából 35 km/órával süvítő szelekkel fognak szembenézni a lapátok.

Ahelyett, hogy a turbinákat tengerfenékhez rögzített tornyokhoz láncolnák, hengeres úszó bójákhoz fogják kikötni őket. Ez lehetővé teszi, hogy a világóceán még távolabbi részein is működni tudjanak.