Hamarosan a Földbe csapódik Kína egyik űrállomása
Az ország még 2016-ban adta hírül az ENSZ-nek, hogy a kezükből kicsúszott az építmény feletti irányítás.

Kína Tienkung-1 (Tiangong) nevű, 8,5 tonnás és eredetileg 2011-ben kilőtt űrállomása akaratlanul letért a pályájáról, és néhány hónapon belül a Földbe fog csapódni, tájékoztatott a Guardian.

Kínai tisztviselők még 2016-ban tájékoztatták az ENSZ-t, hogy gyakorlatilag elvesztették az építmény fölötti irányítást, amely így 2017 októbere és 2018 áprilisa között valamikor belevágódik majd a bolygóba.

Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa a Guardiannak azt mondta, hogy az objektum a várakozásokhoz képest gyorsabban lépett be az atmoszférába, és így a lendületes földet érés feltehetőleg a periódus korábbi szakaszában fog bekövetkezni.

Az űrállomások szabványa szerint a Tienkung-1 nagyon kicsi, csupán három űrhajóst tud befogadni. Elsődleges célja, hogy prototípusként szolgáljon a jövő kínai űrállomásai számára.

Valószínűtlen, hogy a tudósoknak pár óránál több ideje lesz majd a Tienkung-1 becsapódási helyének és idejének pontos meghatározására, de ugyanennyire valószínűtlen, hogy az objektum egy olyan sűrűn lakott településen landoljon, ahol bárkinek is sérülést okozna.

Amint azt a Guardian megjegyzi, már több más építmény [például a NASA 77,5 tonnás űrállomásaként a Skylab vagy éppen az Upper Atmospheric Research Satellite (UARS) műhold] is végrehajtott bizonyos irányítatlan landolásokat, de még egyikük sem károsította meg senkinek az egészségét.