hirdetés
hirdetés

Drónok

Hálóvető ágyú drónok ellen

Nyilván nem ok nélkül gazdagodik rendületlenül a kicsiny lebegő járművek likvidálását célzó fegyverek arzenálja.

hirdetés

A drónok nem mindig jó szándékkal közelednek felénk. A kvadkopterek kicsik és olcsók, illetve kameráikat és szerény méretű rakományukat olykor számukra tiltott zónákba szállíthatják. Pénteken az internet drónrajongó szegletét egy emberként hozta izgalomba a bejelentés, hogy elkészült az OpenWorks Engineering SkyWall nevű, high-tech drónelhárító fegyvere a kis röpdöső illetéktelen betolakodókkal szemben. A cég éppen ma (kedden), a British Home Office's Security and Policing nevű eseményen mutatja be a fejlesztését.

skywall anti-drone gun

A SkyWall brosúráján a gyártó a rendszer három változatát tünteti fel: az érdeklődők a vállról indítható SkyWall 100-zal, az állványra szerelt SkyWall 200-zal és egy SkyWall 300 nevű, mechanikus lövegtoronnyal találkozhatnak a kiadványban. Mind a három harceszköz négy fajta lövedékkel lesz kompatibilis. Mindenekelőtt egy SP01-re keresztelt alapkiképző lövedéket találunk a repertoárban. A kínálatban fellelhető további három nagytestvért már hálóval is felszerelték a készítők: pusztán hálóval, hálóval és ejtőernyővel, illetve (nyilván az elfogott drón adásainak zavarásához) elektronikus ellentevékenység-rendszerrel ellátott hálóval felturbózott lövedékek közül válogathatnak a vásárlók.

SkyWall 100 (állókép a YouTube videóból via Populer Science)

Az alapszintű, hordozható ágyú megközelítőleg 130 cm hosszú, 30 cm magas, 28 cm széles, a tömege pedig 10 kg. A SkyWallt az OpenWorks egyelőre rendőrségi vagy kormányzati használatra szánja. A pneumatikusan indított lövedékek akár egy 100 méterre lézengő célpontot is ártalmatlanítani tudnak, és nyomkövető szoftverük a biztosíték arra, hogy mindez be is következik.

Természetesen a drónellenes harceszközök piacán a SkyWall korántsem az első fecske, sőt még a hálóval megtámogatott szerkezetek között sem számít fáklyavivőnek. A „necces” megoldások között a földről és a drónról indítható lövedékek egyaránt kelendőek. Igen népszerűek emellett az óriási érzékelőrendszerekbe vagy egyéb lőfegyverekre szerelt jelzavaró készülékek is. A szerény méretű, pilóta nélküli repülők elhárításában bevett módszer még a lézerek használata, valamint a kifejezetten a kvadkopterek letámadására betanított ragadozó madarak alkalmazására is akadnak példák ezen a területen.

Íme egy, a SkyWall 100-at bemutató videó:

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[183205] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés