Hadi célokra fejleszt önjáró hajókat a Rolls-Royce
A brit céget az autonóm vízi járművek iránti igény sarkallta a „tengeri járőrök” kifejlesztésére.

A honvédelmi és űrtechnikai termékeket gyártó brit Rolls-Royce Holdings bemutatta, milyennek képzeli közeljövőben megépítendő autonóm hajóját.

A katonai parti járőrözésre szánt vízi jármű mozgatásához a fedélzetén nincs szüksége egyetlen emberre sem. A Rolls-Royce állítja, mesterséges intelligenciát és szenzorokat ötvöző „tudatossági rendszert” ötlött ki a biztonságos műveletekhez. Maga a jármű 60 méter hosszú, 700 tonna a vízkiszorítása, a csúcssebessége pedig 25 csomó. Működés közben maximum 100 napig tudja távol tartani magát a kikötőtől. A hajó hatótávolsága körülbelül 3500 tengeri mérföld (6500 kilométer), amelynek elérését elősegítik az elektromos rendszer feltöltésére szolgáló napelemek. Kialakításukkor az egyes hajókat különböző missziók teljesítésére optimalizálnák. Az alkalmazások között szerepelhet a járőrözés és felügyelet, illetve az aknamentesítés is.

A cég közlése alapján azért döntött az önjáró hajók kifejlesztése mellett, mert egyre növekszik a kereslet a hasonló rendszerek iránt. Az önvezető vízi közlekedési eszközök fő előnye, hogy sokkal olcsóbbak, mint a legénységgel működő hajók, például azért, mert nem kérnek fizetést. Háborús időszakban emellett az elvesztésük nem jár együtt emberveszteséggel, és így a fokozottan veszélyes missziókban is be lehet vetni őket.