Gyorsabban gyárthatók a Covid-19 vírus elleni vakcinák a Siemens automatizálási és digitalizációs megoldásaival
A Siemens támogatásával rekordidő alatt állhatott át a BioNTech marburgi gyára az oltóanyag-gyártásra. A MES (Manufacturing Execution System – Gyártási Végrehajtó Rendszer) rendszer legfontosabb elemeit mindössze két és fél hónap alatt implementálták a németországi gyártóüzemben, ahol a digitalizációnak köszönhetően teljesen papírmentes adminisztrációra térhettek át.

A mainzi székhelyű BioNTech SE biotechnológiai vállalat a Siemens segítségével igazán rövid idő alatt állította át marburgi létesítményét a Covid-19 vakcina előállítására. Az üzem február óta készíti a szükséges hatóanyagot, a BNT162b2 (más néven COMIRNATY) vakcinát pedig március végén kezdte el gyártani. 

 A Siemens a pandémia kezelésében is szerepet kíván vállalni. Digitális iker koncepciója lehetőséget teremt a termelési folyamatok szimulációjára, amely akár a gyógyszer- és vakcinafejlesztést is felgyorsíthatja. A virtuális térben tesztelhetők az új elképzelések, optimalizálhatók a gyártási paraméterek és fokozható a termelékenység. A predikciók segítenek a lehetséges gyártási műveletek tervezésében, amelyek így a valódi igényekre és körülményekre tudnak reflektálni anélkül, hogy költséges és kockázatos fizikai tesztekre fordítanák az időt a felhasználók. 

 

Új üzem a vakcinagyártás számára

A BioNTech 2020 őszén vásárolta az üzemet, amely már rendelkezett a biotechnológiai anyagok előállításához szükséges eszközökkel. A Siemens és a marburgi szakértői csoport együttműködésével a létesítmény átalakítása – az mRNS-vakcina előállításához – körülbelül egy évről öt hónapra csökkent. A MES-rendszer implementálása pedig csupán két és fél hónapot vett igénybe. Az új rendszer és a gyártás teljes digitalizálása lehetővé teszi az átállást a papírmentes dokumentációra, ami nemcsak környezetkímélő, hanem minden vonatkozó regulációnak és elvárásnak maximálisan megfelel.

 

A BioNTech SE biotechnológiai vállalat a Siemens segítségével indította be a vakcinagyártást a marburgi létesítményben. Forrás: BioNTech SE 2020

Teljeskörű folyamatszabályozás egy kézből

A gyárban a teljes munkafolyamatot a Siemens termékei vezérlik: az Opcenter Execution Pharma MES-rendszer feladata az alrendszerek és folyamatok összehangolása, illetve azok minőségének elemzése. Alkalmazásával a gyártási folyamatok automatikusan, a termelés megszakítása nélkül fejleszthetők, optimalizálhatók és irányíthatók.

Az mRNS vakcinák gyártási folyamata számos kézi folyamatlépést foglalt magába, többek között a mérés is ezek közé tartozott. Ezt a kulcsfontosságú műveletet most már a Siemens mérőrendszerei végezhetik el. Az oltóanyagok előállítása során ugyanis az alapanyagok megfelelő mennyiségének kimérése kiemelt fontosságú a minőség tekintetében, ez az automatizálásnak köszönhetően stabilabban teljesíthető az új rendszerben.

Valamennyi gyártási folyamatlépést automatikussá tettek a Simatic PCS 7 folyamatirányító rendszer segítségével, amely teljeskörű felügyeletet és szabályozást biztosít. Az üzemben alkalmazott további megoldásokat is a SIEMENS biztosítja: így a hálózati technológiai eszközöket, a WLAN csatlakozási pontok hardvereit, a kommunikációs rendszereket, illetve a TIA-portál keretrendszert is.

A Siemens a BioNTech üzemének beindítása során folyamatos támogatást nyújt, hogy az új rendszer alkalmazása teljesen zavartalan lehessen. A két vállalat együttműködése régre nyúlik vissza, a Covid-19 elleni vakcina gyártása viszont új szintet jelent a közös munkában.

A cikk elkészültét a Siemens támogatta.