Gyors és környezetbarát sportautót alkotott a Nissan
A kizárólag elektromos meghajtású járművel a japán cég a zöld szemléletmód iránti elkötelezettségét kívánja demonstrálni.

Rio de Janeiróban az olimpián túl is van élet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Nissan éppen napjainkban leplezte le futurisztikus sportautóját a brazil nagyvárosban. A japán cégóriás még 2013-ban a Tokyo Auto Show-n mutatta be a BladeGlider innovatív koncepcióját, és most a Museu do Amanhában prototípusokkal be is bizonyította jövőbeli elköteleződését a kizárólag elektromos meghajtású autók gyártása felé.

A hegyes orrú, nyitott tetejű gépkocsiban két 130 kW-os motor és egy 220 kW-os akkumulátor dolgozik, amelyek hűtésére egyedi megoldást alakítottak ki a tervezők. A Williams Advanced Engineering, a Nissan technikai partnere szerint a BladeGlider végsebessége 115 mérföld (kb. 185 kilométer) per óra, és nulláról 62 mérföld (kb. 100 kilométer) per órás sebességre akár kevesebb, mint 5 másodperc alatt is fel tud gyorsulni.

Úgy néz ki, a 21. század koncepcióautóinak védjegye a visszapillantó tükrök hiánya. A BladeGlider visszapillantó kamerái éppen az első kerekek mögött helyezkednek el, és az általuk rögzített felvételek a vezető előtti, központi kijelző két oldalán található képernyőkön jelennek meg. A kocsi aerodinamikájának növelésekor bizony sokat nyomhat a latban a visszapillantó tükrök eltávolítása.

A koncepcióautók egyik másik gyakori jellegzetessége a háromüléses formáció, ahol a sofőr ül elöl, mögötte pedig két oldalon az utasok. A Nissan állítása szerint így tágasabb tér jut az utasok lábának. Egyáltalán nem mellékes szempont, hogy így lehetséges a keskeny elülső és a széles hátsó rész kialakítása, ami sokat számíthat masina áramvonalasságának kialakításakor.

Sok koncepcióautóval szemben a BladeGlider nem önvezető jármű.

A cél az volt, hogy a társaság rivaldafénybe helyezze a maga „Intelligens Mobilitás” névvel fémjelzett technológiáját, amely egyetlen autóban képes a környezetbarát szemléletmódot és a sportkocsik teljesítményét összesűríteni.