Virágh Judit 2014. december 09. 14:00
Gyökeresen átalakul a munka és a magánélet
Internet of Things vagy röviden IoT – ha a következő évek nagy technológiai robbanásait kívánjuk számba venni, akkor a „dolgok internetje” mögött álló innováció mindenképpen idetartozik. Ennek kíván egyik éllovasa lenni a Zebra Technologies.

Sajtóbeszélgetést szervezett december 5-én a vonalkódos és RFID technológia világszerte egyik vezető piaci szereplője, az amerikai Zebra Technologies hazai képviselete. Az alkalmat az eseményre többek között adta, hogy október végén lezárult az akvizíciós folyamat, amely ez év áprilisában indult, és amelynek keretében a többek között az automatikus azonosítás, a valós idejű helymeghatározás és a mobiltechnológiai megoldások szakterületének másik kiemelkedő képviselője, a Motorola Solutions vállalati rendszerekkel foglalkozó üzletága a Zebra Technolologies tulajdonába került. Az így létrejött közös vállalat a továbbiakban Zebra Technologies néven működik.

A szakmai körökben nem kis meglepetést keltett egyesülésben részt vett cégek portfóliójában olyan kiegészítő megoldások szerepelnek, amelyeknek közös ernyő alá vonásával hatalmas mennyiségű tudás, innovációs képesség került egy kézbe. A szakmai tudás egyesítésén felül hatalmas potenciált képvisel az eddig különálló két ekoszisztéma, beleértve például a kereskedelmi megoldásokat és a felhasználói kört is, teljes összevonása, amely újabb szintre emeli a rendszert – mondta el bevezetőjében Halász Árpád, a Zebra Technologies regionális értékesítési vezetője.

Termelőberendezések az interneten

Az Intenet of Things, mint a közel- és a távolabbi jövő nagy „boomja” a gyártórendszerek terén is hatalmas áttörést fog hozni – hívta fel a figyelmet Vass Máté, a Zebra Technologies regionális kereskedői-értékesítési hálózati vezetője. Az IoT témájának szakavatott ismerője szerint bár ma még meglehetősen kevés a kapcsolat a gyártórendszerek egyes elemei között, de a Zebra Technologies pilotfázisban lévő megoldásai segítségével egymástól független hardverek – köztük például a cég széles körben ismert nyomtatói – válnak összekapcsolhatóvá, amolyan M2M (machine to machine) módon.

Ehhez szolgál közös platformként a nyílt forráskódú, már ma is széles közösség által követett és fejlesztett Zatar, azaz Zebra Avatar (nevének második összetevője az azonos című filmmel közös háttérre utal). Az egységes platform segítségével, alkalmas szenzortechnológia alkalmazásával lehetőség nyílik majd nemcsak a gyártórendszerek egyes elemeire vonatkozó adatok kinyerésére, azokon analitikák, elemzések elvégzésére, hanem a kapcsolat a másik irányba is működhet. A kiértékelések alapján mód lesz adatok szolgáltatására a vállat-, illetve termelésirányítási rendszerek felé, sőt a gyártási folyamatok optimalizálására, a hibák kiküszöbölésére is.

További nagy előny, hogy mindezt valós időben lehet megtenni, hiszen az azonnali döntésekhez többé nem kell többféle rendszerből adatokat kinyerni, azokat külön-külön értékelni, végül pedig több rendszerben beavatkozni. A Zebra Technologies IoT-megoldásai, így a Zatar platform iránt is nagy érdeklődés mutatkozik (régiós szinten is), jelenleg a megoldás egyfajta kezdeményezési fázisban van, jövőre azonban már tesztrendszerek kiépítésével számolnak a vállalatnál. A fejlesztések elsődleges iránya az ipari alkalmazás, de bármely más területek profitálhatnak belőle, ahol alapvető szerepe van az automatikus azonosítás és a mobiltechnológia együttes igényének.

Személyre szabott befolyás

Bogdán Imre, aki korábban a Motorola Solutions vállalati megoldások magyarországi igazgatója volt, és sajtóeseményen most először mutatkozott be a Zebra Technologies színeiben, az IoT-vel összefüggő technológiák számos lehetséges alkalmazási területe közül a kiskereskedelmet emelte ki.

Az egyelőre még csupán víziószerű elképzelések szerint a mobil megoldásokkal – a vásárlók megfelelő „feltérképezésével” – akár vásárolói profilok állíthatók majd fel, a vevőknek személyre szabott üzenetek, ajánlatok küldhetők, összességében a vásárlói szokásos befolyásolhatók. Ezen felül lehetőséget adhatnak például a keresett, de a boltban hiányzó árucikk azonnali, esetleg házhoz szállítással egybekapcsolt megrendelésére. De bármilyen lehetséges felhasználási területet is tekintünk, az akvizíciót követő innovációk középpontjában mindenhol az ügyfelek számára nyújtott előnyök állnak – emelte ki a szakember.