hirdetés
hirdetés

MediTech

Gyógyszernyomtatási módszert találtak fel Michiganben

A tudósok az elektronikagyártás egyik jól ismert technikájához folyamodtak ötletük megvalósítása érdekében.

hirdetés

A Michigani Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan technikát, amellyel eldobható tapaszokra lehet rányomtatni a gyógyszereket. A tesztek alatt a rákos sejtek elpusztításában az ilyen metódus ugyanolyan hatékonyan működött, mint a hagyományos módon előállított készítményeknél. A tapaszra ráadásul egyszerre több gyógyszert is rá lehet nyomtatni, ami a naponta több féle medicinát használó pácienseknél nagy könnyebbséget jelenthet.

University of Michigan

„Az orvos vagy a patikus akárhány gyógyszert kiválaszthat, és a gép egyetlen adaggá össze tudja kombinálni őket” – fogalmazott egy sajtóközleményben Max Shtein, a Michigani Egyetem professzora. A találmány megvalósításában egy Olga Shaley nevű friss diplomás segített a tudósnak, és Shtein a megállapításaikat a Nature Communications nevű szakfolyóiratban közölte.

A berendezés egy patikában vagy egy klinikán is jó szolgálatot teljesíthet.

Új gyógyszernyomtatási eljárásukhoz az elektronikagyártásban jól ismert organic vapor-jet printing nevű technológiát hívták segítségül a kutatók. Ez a folyamat nagy felbontású nyomtatást tesz lehetővé egy olyan finom kristályos struktúrában, amellyel sokkal könnyebben felszívódhatnak a készítmények.

Bár még évekbe telhet, mire a berendezés kereskedelmi forgalomba kerül, a gyógyszergyártók klinikai tesztjein gyorsaságát már jóval hamarabb kamatoztathatja.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés