hirdetés
hirdetés

Régészet

Gyilkosság vagy baleset: 8500 éves rejtély

Egy 19 éves nő és egy 30-as éveiben járó férfi maradványait találták meg egy kútban Izraelben. A kút a világ harmadik legrégibb ilyen építménye.

hirdetés

A régészek nem tudják, hogy a Galileai-tenger (Tiberias-tó) közelében lévő Jezréel-völgyben felfedezett ősi kútba a pár önszántából ugrott be, vagy baleset, netán gyilkosság történt-e, az azonban bizonyos, hogy a létfeltételekhez nélkülözhetetlen vizet adó kutat az - egy időben történt - eset után egy kővel rögtön lezárták, hogy senki ne igyon a fertőzött vízből.

Yotam Tepper ásatásvezető, az Izraeli Régészeti Hivatal munkatársa a Live Science-nek elmondta, világosan látszik, hogy azután, hogy a holttestek a kútba kerültek, felhagytak annak használatával. A mintegy 8500 éves kút a völgy nyugati részén van, közel az egykorú Enot Nisanit településhez. Omri Barzilai, az Izraeli Régészeti Hivatal vezetője elmondta, ilyen korú kutak megtalálása ritkaságnak számít, mindössze kettő régebbit fedeztek eddig fel, mind a kettőt Cipruson, és mintegy 1000 évvel idősebbek a most megtaláltnál.

Szakemberek úgy vélik, hogy a háziasítást és állattartást frissen felfedező földművesek és pásztorok eredetileg azért alakították ki a kutakat, hogy az állatok ne lefetyelhessék fel és ne piszkítsák be az összes értékes ivóvizet. A most megtalált, 8 méter mély, és 1,3 méter széles kútból előkerültek kőeszközök, például nyílhegyek és pengék is. A kutat lezáró kő fölé az évezredek során állatcsontok és egyéb maradványok kerültek, ezek vizsgálata is segítette a pontos kormeghatározást.

Karosszékben

A baleset verziója azért furcsa, mert mindjárt két emberrel esett meg.  Ugyanakkor nem hinném, hogy bárki beszennyezte volna az ősi időkben oly fontos találmánynak számító, létfontosságú kút vizét.

Visegrádon mindenesetre megtörtént ez, egy kút mélyén egy felnégyelt nő tetemét fedezték fel, sőt – az eltemetők – megvetésük jeléül, még kutyákat is dobtak a szerencsétlenre.

Igaz, ezt egy honfoglalás-kori falu mintegy 1000 éves kútjában találták néhány méterre a Dunától egy patak közelében. Nyilván a kút akkor már nem számított akkora értéknek.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[118167] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés