hirdetés
hirdetés

Ékszer

Átvált gyémántbányászatról gyémántgyártásra a Pandora

A világ legnagyobb ékszergyártója eltökélte, hogy szakít a gyémántbányászattal, és a jövőben már kizárólag laboratóriumban fogja előállítani a varázslatos küllemű drágaköveket.

hirdetés

A világ legnagyobb ékszergyártója és -értékesítőjeként ismert, dán Pandora bejelentette, hogy a gyémántbányászatnak immár végleg búcsút intve a jövőben már csak a drágakövek laboratóriumban előállított verzióival fog kereskedni. Érdekes módon nem biztos, hogy a változások következtében bevételkieséssel lesz kénytelen számolni a cégóriás. Míg a gyémántok „kétkezi” előállítása állítólag a kiásásukéhoz képest akár harmad akkora áron is kivitelezhető, a végeredmény nem sokban különbözik a természetes formációktól.

A gyémántok laboratóriumi előállításának hagyományosan két módja van.

Az egyik a High Pressure, High Temperature, (nagy nyomás, magas hőmérséklet), avagy HPHT technológia. Ezzel az eljárással a gyártók reprodukálni tudják a természetes gyémánt kifejlődéséhez elengedhetetlen, környezeti feltételeket. A procedúrában résztvevő gépekben akár 2600 Celsius fokos forróságot is elő lehet idézni.

Forrás: 123rf

A másik megoldás a Chemical Vapor Deposition (kémiai gőzfázisú rétegleválasztás), avagy CVD. Ez a módszer szénben gazdag gázok molekuláinak ionizációja mentén lehetővé teszi, hogy a tiszta szén egy bizonyos gyémántmaghoz tapadjon, és így folyamatosan „leülepedve” fokozatosan kiépítse az anyagot.

A mesterséges technikák mellett meggyőző érv, hogy míg az ékkő művi úton pár hónap alatt létrehozható, a Föld mélyén, ásványként csak évmilliárdok alatt szokott kialakulni.

A Pandora a szintetikus gyémántokat jelenleg Nagy-Britanniában állítja elő, és a globális szintű forgalmazásuk előtt egyelőre csak az egyesült királyságbeli piacra fogja bevezetni őket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés