hirdetés
hirdetés

Gyártói esettanulmány – Több évtizede a minőség szolgálatában

A Kresz Kft. a Fanuc új fröccsgépével gyártja többkomponensű alkatrészeit.

hirdetés

A fröccsöntött műanyag alkatrészek saját tervezésű szerszámokkal, automatizált termelőeszközökön készülnek a Kresz Kft. pécsváradi üzemében. A vállalat nem köt kompromisszumot a minőséget illetően: az elérhető legmegbízhatóbb technológiák alkalmazásával gyártja termékeit, így azok a vevői igényeket, illetve az iparági elvárásokat is maximálisan kielégítik. Az utóbbi évben pedig új Fanuc gépek beszerzésével tették még hatékonyabbá termelésüket. „Olyan gépet kerestünk, amellyel egy lépésben készíthetjük el a többkomponensű fröccsöntött műanyag alkatrészeinket. A Fanuc Roboshot fröccsöntőben megtaláltuk a megfelelő technológiát, ami jó árral és kiváló támogatással párosul” – mondta Kresz Szabolcs, a Kresz Kft. termelésvezetője.
Korábban is gondolkodtak már Fanuc szerszámgépek beszerzésén, azonban a pályázatok által biztosított forrásokat egészen addig nem tudták a japán gyártó gépeire fordítani, amíg nem alapították meg a magyar képviseletet. Miután elindult a Fanuc Hungary Kft., és rendelkezésükre állt pályázati forrás, először egy huzalszikra-forgácsolót, majd egy fröccsöntő gépet vásároltak. „Mindkettővel maximálisan elégedettek voltunk. Így a pozitív tapasztalataink kiváló alapot adtak ahhoz, hogy újra a gyártó mellett döntsünk” – mondta Kresz Szabolcs.

Növekedés megbízható partnerekkel

A Kresz Kft. számára az elmúlt harminc év folyamatos fejlődést jelentett: a műanyag fröccsöntés mellett az évek során megjelent a fröccsszerszám-tervezés és gyártás a tevékenységek között, amely az összeszereléssel kiegészülve komplex, jól szabályozott és megfelelően biztosított rendszerré fejlődött. Ennek köszönhetően a megrendelésállomány és a dolgozói létszám is növekedett: jelenleg is kiváló szakemberek dolgoznak a cégnél, akik folyamatosan fejlesztik tudásukat. Hiszen csak is így biztosítható az innovatív hozzáállás és a töretlen fejlődés.

Alkalmi, kis szériák gyártását, valamint hosszabb távú sorozatgyártást is vállalnak, erre a rugalmas termelésirányítás miatt van lehetőség. „Célunk, hogy minden feladatot a lehető legmagasabb minőségben lássunk el, ehhez igazítjuk innovációs stratégiánkat, gépbeszerzéseinket és a teljes termelésszervezést is. Mindig keressük az adott feladat legoptimálisabb megoldását, és ha szükséges, ennek megfelelően választjuk ki az új gépeket és technológiákat is” – mondta Kresz Szabolcs.

Saját tervezésű szerszámok

A szerszámgyártásban a legmodernebb technológiákat alkalmazva, HSC-marással, szikraforgácsolással készülnek a fröccsöntő szerszámok, amelyeket a vevői igények alapján a vállalat munkatársai terveznek. A házon belüli szerszámtervezés és -gyártás az automatizált termeléssel kiegészülve magas minőségű, méretpontos alkatrészek gyártását teszi lehetővé. A magas elvárásoknak megfelelő működéshez azonban nemcsak a vállalaton belüli kollégák elkötelezett hozzáállására van szükség, hanem olyan megbízható beszállítókra és partnerekre, akik számára a minőség hasonlóan elsődleges. „A Fanuc Hungary Kft.-vel kiváló kapcsolatot ápolunk, az értékesítők és a szervizes kollégák is hasonlóan elkötelezettek a céljaink iránt, mint mi magunk” – foglalta össze tapasztalataikat Kresz Szabolcs.
A szerszámgyártásban alkalmazott szikraforgácsoláshoz először 2008-ban vásároltak gépet a Fanuctól, amelyet 2020 elején egy újabb követett. Ezek megbízható működése, illetve egy fejlesztés irányította a figyelmet a Roboshot-sorozatra.

Új elvárások, új technológia, új szerszámgép

Korábban is gyártottak már kétkomponensű műanyag alkatrészeket, azonban a termékeket a fröccsöntés után kellett összeszerelni. Egy ilyen, kétkomponensű alkatrész hatékonyabb, gyorsabb és pontosabb gyártásához kerestek szerszámgépet, konkrét elképzelésekkel és elvárásokkal. A megfelelő gépet a Fanuc kínálatában találták meg. „Emellett a gyártó hazai csapatától megkaptuk a szükséges technológiai támogatást, üzembehelyezési és telepítési segítséget is. A kérdéseinkkel bármikor kereshetjük a vállalat szakembereit, ami igen nagy biztonságot jelent, segít a folyamatos termelés fenntartásában” – mondta Kresz Szabolcs.

Az elektromos fröccsöntők energiatakarékos, tiszta és megbízható működése nagy előny a hidraulikus gépekkel szemben, a Fanuc Roboshot-széria gépei pedig árban is versenyképesek ezekkel. A 2020-ban szállított szerszámgép mindössze két hét átfutási idővel érkezett meg Pécsváradra, majd két nap alatt üzembe is állították. A termelés megkezdését on-site oktatás segítette, így a géppel dolgozók hamar elsajátíthatták a biztonságos kezeléshez szükséges ismereteket. A Fanuc Hungary Kft. szakemberei nemcsak a szállításban, a telepítésben és az oktatásban segítettek, hanem minden felmerülő technológiai kérdésben rendelkezésre állnak. Mivel ismerik és használták a gépeket, a gyakorlatban is jól használható tanácsokat tudtak adni a kezelést illetően, ami egyedülálló. A gép kezelését hamar megszokták a dolgozók, az átlátható kezelőfelületnek, az egyszerű kezelhetőségnek, valamint a szakértői támogatásnak köszönhetően.

Tovább a megkezdett pályán

„Semmilyen probléma nem volt a telepítést és az üzemeltetést illetően egyik géppel sem. Inkább az történt, hogy többet kaptunk a Fanuc Hungary Kft.-től, mint amire számítottunk” – foglalta össze Kresz Szabolcs. Ezek a pozitív tapasztalatok pedig előrevetítik a további együttműködés lehetőségét is. A pécsváradi családi vállalkozás a jövőben szorosabb együttműködést tervez a Fanuckal. Nemcsak a forgácsolási és megmunkálási területen számítanak rájuk, hanem a gyártás további automatizálásában is.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend áprilisi lapszámában jelent meg.

(forrás: Fanuc/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés