Gyártástechnológiai dömping
Szinte napra pontosan a soron következő Metav megnyitását megelőző negyed évvel már bizonyos, hogy a tél végi gyártástechnológiai szakvásár mérete meghaladja majd a két évvel ezelőttit.

November végéig a Metav 2012 nemzetközi gyártástechnológiai és automatizálási szakvásárra 22 országból jelentkezett több mint félezer kiállító 33 ezer négyzetméter kiállítási területet foglalt le a Düsseldorfi Vásárváros pavilonjaiban – ami máris túlhaladja a két évvel ezelőtti legutóbbi rendezvény bemutatóterületét. Ezzel a több mint harminc évre visszanyúló és február 28. és március 3. között tizenhetedszer sorra kerülő seregszemle a legjobb úton halad afelé, hogy újra kiemelkedő információs platform legyen a feltehetően közel ötvenezer érdeklődő szakember számára.

Recesszió után, idény előtt

A szakmai rendező Német Szerszámgépgyártók Szövetségénél (VDW) a növekedést annak tudják be, hogy bár a kemény recesszióval terhelt időszak hatására 2010-ben a kiállítók visszavettek a standok méretéből, de a jövő évben a közben kedvezőbbre fordult iparági gazdasági klímának köszönhetően újra lényegesen nagyobb alapterületen jelennek majd meg. Különösen örvendetesnek ítélik meg a precíziós szerszámok előállítóinak megerősödő jelenlétét: ebben a szegmensben a lefoglalt kiállítási alapterület tekintetében 70 százalékos növekedés tapasztalható.

A tél végére időzített Metav szakvásár nem titkolt célja, hogy minden páros évben a legkorábban adjon teljes áttekintő képet a gyártástechnológia és az automatizálás legfrissebb trendjeiről, elsősorban a régió, így Észak-Rajna-Vesztfália tartomány és a környező európai piac szakemberei számára. A düsseldorfi innovációs fórum kiváló lehetőséget teremt az aktuális beruházási döntések megalapozásához – tudtuk meg a szakvásár november 24-én Darmstadtban megtartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Wilfried Schäfertől, a VDW ügyvezetőjétől.

Sorozatgyártástól az egyedi darabig

A Metav középpontjában a fémmegmunkálás és -alakítás gépei, a gyártórendszerek, a precíziós szerszámok, az automatizált anyagáramlás, a számítógépes technológiák, az ipari elektronika és a tartozékok állnak. A legfontosabb megszólított célcsoportok a gép- és berendezésgyártás, az autó- és a beszállítói ipar, a repülőgépgyártás, a villamos ipar, illetve általában a fémmegmunkálás. A Metav 2012 számos keretprogramja közül minden bizonnyal az egyik legnagyobb érdeklődéssel övezett az orvostechnikai szegmensben érdekelteket megszólító Metal meets Medical különbemutató lesz.

Az orvostechnikai termékekkel szemben egyre inkább egyedi igényeket támaszt a piac, és mind kisebb sorozatok szükségesek e termékekből. A fogpótlások, implantátumok nem ritkán teljesen egyéni megmunkálást igényelnek. De a nagy sorozatú szabványos termékek esetében is követelmény a gazdaságos, a gépidőket leszorító termelés. Ezekre az elvárásokra mutat majd megoldási lehetőségeket a Metal meets Medical keretrendezvény.

A legjobb példa

És hogy ebben a megmunkálási szegmensben milyen hatalmas növekedési lehetőségek rejlenek, szemléletes bizonyíték a Darmstadthoz közeli Mühltalban tevékenykedő Datron AG példája. A Metav nemzetközi sajtótájékoztatója helyszínének kiválasztásakor az egyik fontos szempont volt, hogy „élőben” is bemutathassák az újságíróknak a közepes méretű, a hatvanas évek végén eredetileg elektronikai komponensek gyártására alakult vállalat által elért eredményeket a fogtechnika feltörekvő új megmunkálási szegmensében.

Az első CNC marógépét több mint 20 évvel ezelőtt kifejlesztő Datronnál 2009-ben a gazdasági és pénzügyi világválság negatív hatásainak áthidalására döntöttek az intenzív orvostechnikai piaci megjelenés mellett. Rá egy évvel dobták piacra D5 típusjelzésű öttengelyes fogászati marógépüket, az idei EMO szakvásár újdonsága pedig a C5 öttengelyes szimultán maróközpont volt. A széles körű nemzetközi jelenlétet kiépített vállalat természetesen nem hiányozhat majd a jövő évi Metav szakvásárról sem.

15 ezer lehetséges új ügyfél

A 2012-es Metav nem szűkölködött az elmúlt héten előzetes sajtóeseményekben, hiszen a nemzetközi sajtótájékoztató előtti napon Bécsben informálták a magyar és az osztrák sajtó képviselőit a szakvásár előkészületeivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

A rendező Messe Düsseldorf vásártársaság részéről Petra Cullmann projektigazgató többek között azt emelte ki, hogy bár a Metav kétségtelenül elsősorban az Észak-Németországból érkező kiállítókra és látogatókra koncentrál, emellett egyre nagyobb hangsúlyt helyez a környező régió, így például Nagy-Britannia, a Benelux, a skandináv és végül, de nem utolsósorban a kelet-európai államok szakembereinek érdeklődésére. És ha a két évvel ezelőtti adatokat vesszük alapul, amikor a mintegy 45 ezer látogatóból 15 ezer először látogatott el a Metavra, akkor elmondható, hogy a szakvásár ugyanennyi potenciális új ügyfelet hozhat a kiállítók számára.

Melyiket válasszuk?

A Metavnak nincs könnyű dolga, amikor szaporítani igyekszik a megjelenő kiállítók és látogatók számát. A kínálat a szerszámgépes seregszemlék területén viszonylag szűk időszakra összpontosulva gazdag. Szeptemberben, tehát a 2012-es Metav előtt mintegy fél évvel tartották meg a szakma világviszonylatban legjelentősebb seregszemléjét, a hannoveri EMO-t, a düsseldorfi vásárt követően pedig hat hónap múlva az ugyancsak neves stuttgarti AMB következik. Mi az mégis, ami a kiállítók és a látogatók részvételi döntésében a mérleg nyelvét a Metav felé billenti?

Ezt kérdeztük a bécsi sajtóeseményen a Német Szerszámgépgyárak Egyesületének szakvásárokért felelős igazgatójától Christoph Miller a válaszában kitért arra, hogy bár egyértelműen nem lehet egyik vásárt sem előbbre helyezni a másik kettővel szemben, a Metav elsőrendű előnye a már említett időzítés. A szakma képviselői „nem érnek rá” őszig várni, hogy megismerjék az év legfrissebb újdonságait. Másrészt jelentős különbség van az egyes rendezvények kísérőprogramjai között, ami erősen orientálhatja a résztvevőket. A három vásár közül az EMO-n „csak” a gyártók vehetnek részt, a másik két alkalommal, így a düsseldorfin is a kereskedők kínálatával úgyszintén találkozhatnak az érdeklődők. Ráadásul a Metav azokat a szakembereket is megszólítja az érintett régiókban, akik valamilyen okból sem a hannoveri EMO-ra, sem a stuttgarti AMB-re nem látogatnak el.