Gyanta 3D-nyomtatóhoz sütőolajból
A McDonald’s-tól beszerzett, elhasznált zsiradékból nyomtatnak strapabíró tárgyakat Kanadában.

A Torontói Egyetem kutatói először tudtak használt sütőolajból az additív gyártásban (3D-nyomtatás) hasznosítható gyantát létrehozni. Nem elég, hogy ezt az anyagot az alternatíváinál olcsóbban lehet előállítani, de velük ellentétben a belőle készült műanyagtárgyak biológiailag lebonthatók.

A gyanta kifejlesztésének ötlete egy Andre Simpson nevű professzor fejéből pattant elő, amikor rájött, hogy a kereskedelemben kapható, 3D-nyomtatásra való gyantákat alkotó molekulák hasonlítanak a sütőolajok zsírjaiban jelenlevő részecskékhez.

A tudós kísérleteihez a McDonald’s szolgáltatta az alapanyagot.

Simpson és csapata egy egyszerű, egylépéses kémiai folyamat eredményeként egy liter levitézlett sütőolajból 4,2 deciliter gyantát tudott előállítani. Az így keletkezett anyagból 100 mikrométeres részletességgel, strukturálisan erős és hőstabil plasztikpillangót tudtak kinyomtatni.


Az elhasznált sütőolaj reciklálása globális szinten is súlyos környezetvédelmi kihívást jelent. Ha a jövőben ebből a zsiradékból tartós, de biológiailag gyorsan lebontható tárgyakat lehetne kinyomtatni, az környezetvédelmi szempontból óriási fegyverténynek számítana.