Gyakorlatilag kész az első 3D-nyomtatású acélhíd
Futurisztikus külleme miatt olyan, mintha épp a minap hajították volna ki egy földön kívüli csillagrombolóból.

Egy MX3D nevű cég gyakorlatilag megépítette a világ első 3D-nyomtatású acélhídját. A teljesen új típusú fémből készült, 12 méter hosszú szerkezet egy nagyobb, külvárosi létesítményből épp a minap érkezett vissza a csapat észak-amszterdami műhelyébe.

A projekten évek óta dolgozó tervezők és mérnökök itt fogják letesztelni az alkotmány strapabíróságát, és néhány utolsó simítást is elvégeznek rajta; többek között bevonják egy bizonyos védőréteggel, illetve a sétányként szolgáló acél hídpályát is itt fogják lefektetni rá.

Az utolsó fázisban többek között néhány okosszenzort is feltelepítenek majd az objektumra; az érzékelők feladata a híd állapotának szüntelen felügyelete, illetve a levegőminőség, valamint a tömegeloszlás valós idejű mérése lesz. Az intelligens átjáró így mindig tudni fogja, hogy hányan, és milyen gyorsan közlekednek rajta. A szenzorok az adatokat egy „digitális ikermodellhez” fogják továbbítani, hogy a mérnökök nyomon követhessék a híd hosszú távú teljesítményét, illetve kiderítsék, hogy a jövőbeli modelleknél milyen változtatásokra lesz szükség.

Az MX3D 2015-ben sokkolta a világot, amikor bejelentette, hogy szándékai szerint helyben, a levegőben szeretne kinyomtatni egy hidat Amszterdam egyik csatornája fölött. A cég 3D-printer robotjai képesek tulajdonképpen maguk alatt felhúzni a víztestek fölött átívelő, teherhordozásra rendeltetett szerkezeteket. A mesterséges munkások először lefektetik a forró, (viszonylag) folyékony építőanyagot, és miután ez megkötött, rajta előrecsúszva nyomtatják ki maguk előtt a konstrukció következő szakaszát.

Ezek az úgynevezett MX3D botok bármilyen méretű objektumot egyben létre tudnak hozni a maguk környezetében, minthogy nem a saját gyomrukban kényszerülnek előállítani azt. Hosszú kísérletezgetések után a terjedelmes és kötetlen alakú tárgyak megalkotásához hattengelyes masinákat fejlesztett ki a vállalat.

Bár a gyártás technológiája nem változott, a csapat végül úgy döntött, hogy a 3D-nyomtatási folyamatot inkább áthelyezi egy nagy műterembe, ahol is ellenőrzés alatt tarthatják a környezeti hatásokat, és a járókelők sincsenek láb alatt az építkezések folyamán.

Az amszterdami városvezetés megbízásából készülő híd a vöröslámpás negyedben, a Stoofsteeg nevű sikátornál az Oudezijds Achterburgwal csatornát fogja átívelni. Jelenleg egy ideiglenes átjáró a felelős az út két szakaszának összekapcsolásáért. Ami azt illeti, az Oudezijds Achterburgwalt környező, XV. századi kanálisok falait éppen mostanában renoválják, és az MX3D hídjának installációjára majd csak e munkálatok befejeztével kerülhet sor.