Gravitációs űrruhával az asztronauták egészségéért
A NASA támogatásával egy kutatócsoport létrehozott egy negatív nyomású „gravitációs öltözéket”, amely optimális esetben megakadályozhatja, hogy a mikrogravitációs körülmények jelentősebb károkat okozzanak az emberi szervezetben.

Ahogy azt korábbi kutatások már kimutatták, a súlytalanság akár izomsorvadáshoz vezethet, sőt a hatására az agy körül olyan sok agy-gerincvelői folyadék gyűlhet össze, hogy összenyomhatja a szervet.

A tudósok által kifejlesztett ruha negatív nyomást gyakorol az alsó végtagokra, és így a vérellátásukat intenzívebbé teszi. A negatív nyomást az öltözék saját hordozható vákuumrendszere generálja. Az ötlet lényege, hogy ilyen módon ún. talajreakció erő (a talaj által a vele érintkező objektumokra kifejtett erő) ébred a szerelésben.  Ezzel a hatással el lehet érni, hogy a mikrogravitáció ne idézzen elő változásokat az izom- és csontsűrűségben.

A fejlesztők járművön belüli aktivitáshoz (intravehicular activity, avagy IVA) hozták létre a kábellel össze nem kötött és rugalmas öltözéket. A kutatók szerint, amikor a polgári űrrepülés kereskedelmi méreteket ölt majd, ez a technológia segíthet megóvni az utasok egészségét, illetve egyszer akár a marsi utazások elengedhetetlen kellékévé is válhat.